De commissie onder leiding van CDA-Kamerlid Chris van Dam wil in de openbare verhoren antwoorden op vragen als: wie wist wat wanneer? Welke keuzes hebben de betrokken bewindspersonen gemaakt? Wat was de betrokkenheid van de hoogste ambtenaren? En waarom kon de gekozen aanpak zo lang doorgaan?

Dat González Pérez als eerste wordt gehoord, is tekenend voor haar betrokkenheid bij de kwestie. Toen de klanten van het gastouderbureau van haar echtgenoot in 2014 met de stopzetting werden geconfronteerd beet zij zich in de zaak vast.

De verhoren, die onder ede worden gehouden, nemen twee weken in beslag. Naast hoogleraar bestuurskunde A.T. Marseille en veel hoge ambtenaren komen ook politici aan het woord, waaronder Eric Wiebes, van 2014 tot 2017 staatssecretaris van Financiën, en Menno Snel, die hem opvolgde en eind 2019 wegens de affaire aftrad. Op 26 november verschijnen minister van Financiën Wopke Hoeksta en minister-president Rutte voor de commissie.

In het komende Advocatenblad staat een portret van González Pérez. Daarin zegt zij: ‘Ik dacht eigenlijk: ik heb hier geen tijd voor. Maar je ziet die ouders de afgrond ingaan.’

Het verhoor van González Pérez en de overige verhoren zijn vanaf maandag 16 november vanaf 9.30 uur via een livestream te volgen.

 

Trudeke

Trudeke Sillevis Smitt

Freelance redacteur

Profile page
Advertentie