Een bijzondere transactie noemt Beerlage de overname van HEMA. Beerlage en zijn team traden op voor investeerder Parcom die met de familie Van Eerd – eigenaar van supermarktketen Jumbo – alle aandelen in de warenhuisketen heeft verworven. ‘Veel Nederlanders hebben affiniteit met HEMA en de publiciteit rond de overname was groot. Bijzonder was ook dat er twee trajecten tegelijk liepen. Nadat het in het voorjaar duidelijk werd dat HEMA het niet zou gaan redden, werd een herstructurering gestart met als doel dat de obligatiehouders alle aandelen zouden verwerven. Hierop vooruitlopend is tegelijk de verkoop in gang gezet.’

Na een kleine afvalrace kwam het consortium Parcom en Van Eerd als winnaar uit de bus. ‘Ik kan niet precies beoordelen welke criteria HEMA en de obligatiehouders bij hun keuze hebben gehanteerd. Doorgaans is bij dit soort overnames niet alleen de prijs doorslaggevend, maar ook wat het betekent voor de toekomstige strategie. Hier gaat het om Nederlandse kopers die het landschap goed kennen en die prima bij HEMA passen. Als jurist kun je aan dit soort aspecten niet veel bijdragen.’

Vanwege de pandemie heeft Beerlage geen van de drie andere betrokken partijen direct in de ogen kunnen kijken. ‘In het geval van HEMA vormde dit geen bezwaar. De onderhandelingen verliepen in goede sfeer, net als de andere transacties die we dit jaar deden. Een voordeel van het op afstand werken, is dat je nog meer dan anders rekening moet houden met elkaar en in tijden van stress misschien zelfs een zekere mildheid betracht.’ De Brauw Blackstone Westbroek trad op als adviseur voor HEMA, Allen & Overy voor Van Eerd en het Britse advocatenkantoor Kirkland & Ellis adviseerde de meerderheid van de obligatiehouders.

Toch is fysiek contact soms noodzakelijk, stelt Beerlage. ‘Wanneer er knopen moeten worden doorgehakt, kan het zinvol zijn om bij elkaar te zitten. Ik kan me voorstellen dat er situaties zijn waarbij op afstand werken tot gevolg heeft dat zaken moeizamer verlopen of helemaal niet doorgaan. Een ander gevolg van online werken is dat een verbindende manier van communiceren nog belangrijker wordt. Gespeelde boosheid is niet mijn tactiek, maar werkt online nog minder dan in de vergaderkamer.’

Bendert Zevenbergen

Freelance journalist

Profile page
Advertentie