In de Najaarsnota maakt het kabinet gewag van een overschot van circa 25 miljoen euro, die het gevolg is van drie meevallers en één tegenvaller. Over de hele linie is het aantal toevoegingen gedaald, waardoor een bedrag resteert van 18,5 miljoen. De intensivering van ZSM-afhandelingen in strafzaken vergt acht miljoen minder en de herziening van het rechtsbijstandsstelsel drie miljoen minder dan begroot.

Het noodpakket voor de sociale advocatuur, bedoeld om de coronacrisis te overleven, kost echter 4,5 miljoen euro meer. Dat geld haalt het kabinet weg bij het rechtsbijstandbudget, waardoor per saldo 25 miljoen resteert.

Prioriteit

Minister Dekker voor Rechtsbescherming liet de Tweede Kamer vorige week weten dat eventueel overtollig geld naar het personen- en familierecht gaat. Volgens de minister blijven de vergoedingen met name in het familierecht achter bij het gedane werk. ‘De conclusie dat de vergoedingen voor de sociale advocatuur in het personen- en familierecht het meeste achterblijven, wordt gedeeld. Dat is de reden dat de minister voor Rechtsbescherming bij de stelselvernieuwing prioriteit geeft aan echtscheidingszaken. Als er sprake blijkt te zijn van onderuitputting in 2020 op het budget rechtsbijstand, zal dit als eerste worden bestemd voor het rechtsgebied personen-en familierecht.’

blauwestoelentk01_0

Mogelijk extra geld voor toevoegingen familierecht

Geld dat dit jaar geld overblijft aan rechtsbijstand, wordt gebruikt om de vergoedingen voor echtscheidingsadvocaten te verhogen, belooft de minister.

Advertentie