Dealmaker

Mo Almarini en Keesing blijven elkaar tegenkomen. ‘Als advocaat-stagiair was ik in 2005 betrokken bij de aankoop van Keesing door TMG, de eigenaar van de Telegraaf.’ In 2017 adviseerde de partner van Baker McKenzie het Belgische private equity-huis Ergon Capital bij de aankoop van zestig procent in Keesing, toen eigendom van Mediahuis. En in november 2020 hielpen Almarini en zijn team Ergon bij de verkoop van dit belang aan de Britse investeerder BC Partners.

‘Het is goed om te zien dat mijn kennis over Keesing uit 2005 bij de latere contacten van weinig waarde bleek,’ zegt Almarini. ‘Keesing heeft zich enorm ontwikkeld; van een bedrijf dat vooral puzzelboekjes als Sudoku verkocht naar een sterk gedigitaliseerde en internationaal opererende spelletjesmaker.’ Media speculeren op een verkoopbedrag van 350 miljoen euro. Toen Ergon in 2017 instapte, werd Keesing op 150 miljoen euro gewaardeerd.

Durfinvesteerders

De keuze van Ergon voor Baker McKenzie lag voor de hand. ‘Het al aanwezige contact met Keesing en Ergon gaf ons een kennisvoorsprong op andere advocatenkantoren.’ Almarini voelt zich bovendien thuis bij durfinvesteerders. ‘Ik weet wat private equity-ondernemers willen. Ze scheiden nadrukkelijk hoofd- en bijzaken en hebben liever dat ik bedrijfsmatig met ze meedenk dan dat ik alleen in de juridische context blijf hangen.’

Aan de miljoenentransactie ging een intensief veilingproces vooraf. ‘Een traject van maanden,’ zegt Almarini, ‘maar na enkele afvalrondes kan het ineens heel snel gaan.’ Wanneer een van de overgebleven kandidaten een bindend bod doet, is het namelijk zaak dat de verkoper snel reageert. ‘Je kunt niet wekenlang met één partij om de tafel zitten, en de andere overblijvers afbellen wil je ook niet. Zo’n proces moet tot het eind competitief zijn.’

Zoontje

De coronacrisis heeft de verkoop van Keesing volgens Almarini ‘geen windeieren gelegd, omdat iedereen is gaan puzzelen’. De crisis had voor de advocaat ook een persoonlijk voordeel in verband met de geboorte van zijn zoontje in juni. ‘Tot de lockdown was ik extreem druk. Door de crisis werd het ineens rustiger en kon ik de hele week vanaf de bevalling aanwezig zijn. Dat was heel bijzonder en is niet altijd vanzelfsprekend in onze tak van sport.’

Bendert Zevenbergen

Freelance journalist

Profile page
Advertentie