Soeteman reageert op een bericht in de Volkskrant over negentien gedetineerden van de penitentiaire inrichting in Heerhugowaard die aangifte hebben gedaan tegen hun gevangenisdirecteur. Zij stellen hem verantwoordelijk voor de verspreiding van corona binnen de inrichting: het dragen van mondkapjes wordt hen verboden. Volgens de aangifte zijn op alle afdelingen in Heerhugowaard gedetineerden de afgelopen maanden besmet geraakt met het covid-virus.
Volgens Soeteman geldt het verbod op mondkapjes ook in andere gevangenissen. In Krimpen aan den IJssel werd een gedetineerde disciplinair gestraft omdat hij weigerde zijn mondkapje af te doen. De inrichting noemt het vanwege de veiligheid van belang dat het personeel gedetineerden kan identificeren en op basis van gelaatsuitdrukkingen hun gemoedstoestand kan inschatten.

Advertentie