De nieuwe digitale werkwijze is in eerste instantie een jaar lang beproefd door het gerechtshof Den Haag. Wanneer advocaten bij dat gerechtshof hoger beroep hebben ingesteld, kunnen zij inmiddels het dossier downloaden in politierechterzaken, strafzaken die in eerste aanleg door de kantonrechter zijn afgedaan, meervoudige strafzaken waarbij de verdachte niet vastzit en ontnemingen. De andere hoven verstrekken in ieder geval digitale dossiers in politierechterzaken. De intentie is dat de hoven in 2021 stap voor stap in steeds meer strafzaken digitale dossiers verstrekken.

Advocaten ontvangen het dossier in hoger beroep, net als het dossier in eerste aanleg, via Mijn Strafdossier (Advocatenportaal). Met het verstrekken van digitale dossiers in hoger beroep verdwijnt er weer meer papier uit de strafrechtketen. Dat is een van de doelen waar de Rechtspraak, samen met het OM en de politie, aan werkt in het Programma Digitalisering Strafrechtketen.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie