Peter Leermakers_algemeen directeur_SRK Groep
SRK-directeur Peter Leermakers in toga

Het College van Afgevaardigden van de NOvA stemde in december in met een experiment, waardoor de Verordening op de advocatuur (Voda) kon worden aangepast. Het wordt nu voor rechtsbijstandsverzekeraars en schaderegelingskantoren tijdelijk mogelijk om advocaten in loondienst in te zetten voor niet-verzekerde cliënten. Tot dusver mocht dat alleen voor verzekerde klanten.
SRK vraagt met BrandMR sinds 2018 toestemming om de markt te betreden. De schaderegelaar weet zich daarbij gesteund door minister Dekker en de Autoriteit Consument & Markt.

Kernwaarden

De NOvA is bang dat organisaties die worden geleid door niet-advocaten de kernwaarden van de advocatuur niet in acht nemen. Deze bestuurders zijn immers niet gebonden aan het tuchtrecht. Om dat te ondervangen dienen bedrijven die deelnemen aan het experiment in meerderheid te worden geleid door advocaten.

BrandMR heeft directeur Peter Leermakers ingeschreven op de beroepsopleiding om aan die eis tegemoet te komen. Leermakers is afgelopen vrijdag beëdigd. Daarmee voldoet BrandMR aan de voorwaarden en kan het bedrijf van start. Tot dusver was het wel actief, maar  werden uitsluitend niet-beëdigde juristen ingezet. BrandMR richt zich op de zogeheten middengroep, die teveel verdient voor de gefinancierde rechtsbijstand, maar de gebruikelijke uurtarieven van advocaten niet kan of wil betalen.

Voorkeur liggend_DaniellevdBerg_05

Strijder voor een open markt

SRK wil met BrandMR de markt op, maar stuit op de Voda. SRK-advocaat Danielle van den Bergh legt uit wat haar drijft.

Advertentie