De naam van Hammerstein als de veelbesproken anonieme advocaat van Nabil B. zong al langer rond. Onder meer omdat B. zich tijdens een verhoor versprak en “mijnheer Hammerstein” zei tegen de raadsman van een andere verdachte. ‘Taghi en alle anderen weten al lang dat ik die advocaat was. Als iemand me had willen uitschakelen, had dat al lang en breed gekund’, aldus Hammerstein, die zich begin februari heeft laten uitschrijven als advocaat.

Hammerstein had zijn confrères direct na de moord op zijn voorganger Derk Wiersum opgeroepen om zich op te werpen als de nieuwe advocaat van de kroongetuige. Na een telefonisch verzoek van Nabil B. stemde hij zelf in. De broodnodige beveiliging kwam traag op gang volgens Hammerstein. Zijn anonimiteit als advocaat zou tijdelijk zijn: ‘Anoniem is wegduiken’, volgens Hammerstein. ‘We moeten ons werk met opgeheven hoofd doen’.

Conflict

In maart vorig jaar raakten Hammerstein en Nabil B. in conflict. In een later kranteninterview stelde de raadsman dat de verwijdering met name kwam door inmenging van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Ook verwees hij naar een psychologisch rapport over Nabil B. waar de kroongetuige boos over was. De huidige advocaten van B. Onno de Jong en Peter Schouten toonden zich hier verbolgen over in een recent interview: ‘Daar was ik zo boos om’, aldus De Jong. ‘Je beroepsgeheim is zo’n beetje de holy grail van de advocatuur. Als je dat gaat verkwanselen, is het hek van de dam.’

OnnodeJongenPeterSchouten01klein

In de frontlinie

Peter Schouten en Onno de Jong ervaren hoe ingrijpend het is om advocaat te zijn van kroongetuige Nabil B. Toch staan zij vierkant achter hun zaak.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie