Aanleiding voor het onderzoek was de verdenking van het OM dat Kasem vertrouwelijke informatie had verstrekt uit het zogeheten 26Koper-onderzoek. Daarbij werd een groep mannen aangehouden, waarvan het OM vermoedt dat ze behoorden tot de criminele organisatie van Ridouan Taghi. Hoewel de verdachten in beperking zaten, kwam er toch informatie naar buiten. Volgens het OM verstuurde een ander bendelid via een versleutelde PGP-telefoon informatie uit het onderzoek naar Ridouan Taghi en zou Kasem de bron zijn.

De verzender van het PGP-bericht vermeldt dat hij deze informatie heeft verkregen van het ‘broertje van mussa’. ‘Omdat Kasem één van de advocaten in de 26Koper-zaak was en een broer heeft die Musa heet, kan het PGP-bericht worden opgevat als een aanwijzing dat hij degene was die de informatie heeft verstrekt’, aldus Henrichs

Geen bewijs

Kasem zelf ontkent echter en andere bewijzen heeft de Amsterdamse deken niet gevonden, ondanks uitgebreid onderzoek. Henrichs concludeert dat niet is vast komen te staan dat Kasem de informatie heeft verstrekt. Van tuchtrechtelijk verwijtbaar handelen is dan ook geen sprake.

Wie de informatie wel heeft verstrekt, heeft de Amsterdamse deken niet kunnen vaststellen. Die gelekte informatie was bekend bij zeven advocaten die verdachten in de zaak bijstonden. ‘Gezien de omstandigheden moet ik aannemen dat die feitelijk correcte informatie afkomstig is van een van deze advocaten’, aldus Henrichs.

Gezuiverd

Kasem zegt tegen persbureau ANP blij te zijn met de conclusie van Henrichs. ‘Ik heb zelf om dit onderzoek gevraagd, omdat ik wist dat mij niets te verwijten valt en ik van elke blaam gezuiverd wilde worden. De uitkomst van het dekenonderzoek is dus geen verrassing voor mij, maar wel een fijne bevestiging van wat ik steeds heb gezegd. Ik hoop dit nu achter mij te kunnen laten.’

Overigens loopt er nog een onderzoek door de deken naar gedragingen van advocaten in de Marengo-zaak, ook naar aanleiding van verdenkingen door het OM.

Klik hier voor de bevindingen van de Amsterdamse deken

ANP-422036907a

Advocaten Marengo-proces eisen onderzoek naar optreden OM

Diverse advocaten in het Marengo-proces hebben rechtbank Amsterdam met klem gevraagd een onderzoek in te stellen naar het optreden van het OM.

Advertentie