Advocatenkantoor Sjöcrona-Van Stigt declareerde tussen juni 2015 en mei 2018 1.309.380,96 euro bij de politie. Het gaat om kosten voor juridische hulp aan politieagenten. Die agenten waren in de zomer van 2015 als verdachte of als getuige betrokken bij de fataal afgelopen arrestatie van de Arubaan Mitch Henriquez.

Tweede Kamerlid Michiel van Nispen van de SP vindt de declaraties van de politie-advocaten niet stroken met de bezuinigingen op de gesubsidieerde rechtsbijstand. ‘Kennelijk is er in Nederland een groot onderscheid tussen rechtshulp voor de gewone burger en rechtshulp voor een overheidsdienaar. Ik vind dit heel slecht voor het vertrouwen in de overheid,’ zegt Van Nispen tegen RTL Nieuws.

De partij wil van de ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Dekker (Rechtsbescherming) weten waarom een vergoeding van 1,3 miljoen euro nodig is en welk uurtarief de advocaten van Sjöcrona-Van Stigt in rekening hebben gebracht. Kamerlid Van Nispen: ‘Ook wil ik de discussie heropenen over de tarieven van de sociaal advocaten.’

'Peperduur'

De hoge advocatenrekening oogst ook harde kritiek binnen de advocatuur. ‘Peperduur’, ‘schandelijk’ en ‘klassenjustitie’, zeggen verschillende advocaten tegen RTL Nieuws. ‘1,3 miljoen in drie jaar…dat is echt absurd,’ zegt advocaat Reinier Feiner, voorzitter van Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN). ‘Voor een eenvoudige zaak bij de politierechter krijgt een advocaat normaal gesproken ongeveer 700 euro. Voor een zaak bij de meervoudige strafkamer is dat ongeveer 1100 euro. In de meest exceptionele en complexe rechtszaken zou dat misschien 12.000 euro kunnen zijn. Met hoger beroep erbij 20.000 euro. Maar geen 1,3 miljoen. Dat is echt peperduur.’

Richard Korver, die onder andere de moeder van Mitch Henriquez bijstaat, vertelt dat hij tot medio 2018 zo’n 50.000 euro ontving van de Raad voor Rechtsbijstand. ‘1,3 miljoen is schandelijk veel geld. En de overheid financiert dit. Andere verdachten krijgen niet zo’n oneindig budget om advocaten en deskundigen in te huren. De overheid creëert voor haar eigen mensen een soort van royal first class als het gaat om rechtsbijstand. Ik vind het een gigantische rechtsongelijkheid.’

De ex-vriendin van Mitch Henriquez wordt bijgestaan door Gerald Roethof. ‘Ik moet het doen met 6600 euro, voor de hele procedure bij rechtbank en Hof,’ zegt Roethof tegen RTL Nieuws. ‘De verhoudingen zijn volledig krom.’

Equality of arms

‘De agenten in deze zaak wordt de beste verdediging geboden, zonder dat daarin wordt bespaard,’ zegt Jeroen Soeteman. Soeteman is voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA). ‘In andere zaken hebben advocaten niet de tijd en middelen om alles zo goed uit te zoeken. Dan heb je eigenlijk geen ‘equality of arms’, geen gelijkheid van wapenen. Dit toont een maatschappelijke ongelijkheid.’

De politie en het advocatenkantoor laten nog aan RTL Nieuws weten dat de rechter (een deel van) de kosten heeft getoetst: ‘Gelet op de aard, omvang en mate van juridische complexiteit zijn de kosten van rechtsbijstand naar het oordeel van de rechtbank niet bovenmatig of onredelijk.’

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie