Het OM heeft het getuigenverhoor van de weduwe van Wiersum recentelijk aan het dossier over de moordzaak toegevoegd, meldt de Telegraaf. De verdediging van de drie verdachten in de zaak wil weten waarover de ruzie ging en vragen daarom toestemming om de weduwe, kroongetuige Nabil B. en de oud-kantoorgenoot van Wiersum die ook heeft verklaard over de ruzie zelf te horen als getuige.

Volgens de advocaten is het niet uitgesloten dat de moord uit een andere hoek kwam dan tot nu toe wordt aangenomen: de hoek van Nabil B. Het OM, die de opdracht van de moord zoekt bij Ridouan Taghi, zei eerder een getuigenverhoor ‘niet relevant’ te vinden en de rechtbank wees het verzoek daarom af. Dat was voordat de informatie over de ruzie tussen de kroongetuige en Wiersum bekend werd.

Onvoldoende aanknopingspunten

De officier van justitie laat weten dat volgens de weduwe van Wiersum er voor zover haar bekend geen dreiging was en dat de ruzie met de kroongetuige ‘vervelend was, maar inmiddels bijgelegd’. ‘Ze heeft aangegeven dat ze er verder niets zinnigs over kan zeggen,’ aldus de officier. ‘Iemand die zo veel heeft meegemaakt hoeft niet te worden blootgesteld aan nadere verhoren.’ Volgens het OM zijn er onvoldoende concrete aanknopingspunten voor de aanname van de verdediging dat het motief voor de moord op Wiersum in de ruzie met de kroongetuige lag.

Er zitten drie verdachten vast voor de moord op Wiersum. Moreno B. en Giërmo B. worden door het OM gezien als de schutters. Anouar Taghi, een volle neef van Ridouan Taghi, hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo, zou auto’s hebben geleverd die zijn gebruikt in de voorbereiding van de moord op Wiersum. Het OM sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen zullen volgen. Een van de verdachten is voor het OM onvindbaar.

Bedreiging

Volgens André Seebregts, advocaat van Anouar T., is de verdenking tegen hem vooral gebaseerd op het feit dat hij familie is van Ridouan Taghi. ‘Als straks blijkt dat niet Taghi, maar bijvoorbeeld Nabil B. de opdracht voor de moord gaf, dan valt de basis onder de verdenking weg.’ Advocaat Gerald Roethof van Moreno B. bekritiseert het traag verstrekken door het OM van informatie. ‘De verdediging moet tijdig kunnen beschikken over processtukken.’

Seebregts en Jacques Taekema, advocaat van Giërmo B., halen tijdens de zitting het interview aan dat advocaat Oscar Hammerstein onlangs had met het Algemeen Dagblad. Hammerstein onthulde daarin dat hij na Wiersum de kroongetuige bijstond en dat die hem bedreigde. Reden van de bedreiging was een telefoon die Nabil B. per se terug wilde hebben. Taekema wil weten wat voor informatie er op de telefoon stond die voor de kroongetuige zo belangrijk was.

Ook advocaat Stijn Franken van de nabestaanden van Wiersum krijgt kort het woord, ondanks bezwaren van advocaten Seebregts en Taekema. Franken vraagt begrip voor de mentale aanslag die iedere procesdag oplevert voor de vrouw van Wiersum. Op een vraag van de verdediging of de weduwe van Wiersum camerabeelden van de moord heeft gezien: ‘Het antwoord is nee. Daar heeft ze geen enkele behoefte aan.’

Niet genoeg bewijs

De rechtbank wees het horen van de weduwe van Wiersum uiteindelijk af. De verdediging van de verdachten mogen kroongetuige Nabil B. wel horen over de ruzie met Wiersum. Ook mogen ze de oud-kantoorgenoot van Wiersum horen als getuige.

Daarnaast besloot de rechtbank dat moordverdachten Giërmo B. en Moreno B. blijven vastzitten. De voorlopige hechtenis van Anouar T. wordt opgeheven. Volgens de rechtbank is er niet genoeg bewijs dat de 27-jarige man op de hoogte was van de moordplannen. T. blijft vastzitten in verband met een andere zaak.

De volgende zitting is gepland op 13 juli.

Condoleance Derk Wiersum breed 2

Deel van Dossier

Derk Wiersum

Dossier Derk Wiersum op de website van het Advocatenblad

Derk Wiersum

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie