De Nederlandse orde van advocaten lanceert deze week een digitale self-assessementtool. Anders dan het rechtsgebiedenregister en de kwaliteitstoets, beiden vorig jaar ingevoerd, is dit kwaliteitsinstrument geheel vrijwillig. Lid van de Algemene Raad Theda Boersema: ‘De tool helpt je professioneel te groeien. Hoe sta je in je werk, wat zijn je drijfveren, waar liggen je valkuilen en hoe kun je jezelf blijven verbeteren? Het is geen test, er is geen goed of fout. Het is vooral bedoeld om je ethische bewustzijn te verhogen en je vakmanschap aan te scherpen.’

Spiegel

Zelf heeft Boersema het assessment al gedaan. ‘De vragen gaan bijvoorbeeld over intrinsieke drijfveren waarom je überhaupt advocaat bent geworden. In mijn geval was dat het helpen van zwakkeren in de samenleving, waar ik in de loop der jaren iets verder van af ben komen te staan. Die spiegel stelde mij voor de vraag: zit ik nog op de goede weg?’

De tool bestaat uit twintig vragen en is opgebouwd uit drie categorien: expertise, interactie en attitude. Het maken van de vragen duurt ongeveer drie keer twintig minuten. De NOvA, noch derden kunnen kennisnemen van de antwoorden van de deelnemende advocaat. Alleen de deelnemer zelf kan de gegevens opslaan en bekijken. Na afloop krijgt een deelnemer een rapport en een certificaat. Deelname aan het self-assessment is gratis en levert jaarlijks 1 PO-punt op.

Combineren

AR-lid Boersema raadt aan het self-assessment te combineren met een van de andere vormen van de kwaliteitstoets. ‘De uitkomsten van het assessment kun je heel goed inbrengen in je intervisiegroep, om te bespreken met andere advocaten. Dit geeft je handvatten om op een hele gerichte manier met beroepsethiek bezig te zijn. Datzelfde geldt voor advocaat-stagiairs, die de uitkomsten van het self-assessment kunnen bespreken met hun patroon. Ik raad iedereen dan ook aan het self-assessment elk jaar te maken, zodat je een ontwikkelcurve gaat zien.’

Klik hier voor deelname aan de self-assessmenttool.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie