De elektrische deelscooter is niet meer uit het straatbeeld weg te denken. In 2017 plaatste Felyx zijn eerste honderd scooters in Amsterdam en inmiddels rijden er zo’n drieduizend rond in acht Nederlandse steden en Brussel. De injectie van 24 miljoen euro van investeerders Anne-Marie Rakhorst en De Hoge Dennen Capital biedt Felyx de mogelijkheid om het concept in Duitsland en Frankrijk uit te rollen.

‘Het leuke van betrokkenheid bij start-ups en scale-ups is dat het om heel dynamische bedrijven gaat,’ zegt Angenita Pex (50) van Houthoff, die samen met haar team Felyx adviseerde. ‘Bij een jong bedrijf kan de situatie iedere paar maanden veranderen. Shell heeft bijvoorbeeld regels die stellen dat je niet zonder één hand aan de leuning een trap af mag. Bij jonge bedrijven ligt nog niets vast en kunnen de managers het zich permitteren om zich steeds af te vragen waarom ze doen wat ze doen. Dat is verfrissend.’

Bijzonder is dat Houthoff vanaf het eerste moment betrokken is geweest bij Felyx. De start-up werd in 2017 opgenomen in het Incubator Programma van Houthoff dat in 2012 werd gestart. Na een zware selectie krijgen zo’n zes deelnemers twee jaar lang maximaal tweehonderd uur aan juridische bijstand tegen een uurtarief van vijftig euro. Inmiddels hebben tientallen bedrijfjes in de broedmachine gelegen.

Het programma is volgens Pex bedoeld om de jonge werknemers van Houthoff snel ervaring te laten opdoen, niet om voet tussen de deur te krijgen bij de succesbedrijven van de toekomst. ‘Commercieel succes behalen met een scale-up was nooit het doel, niet alle deelnemers kunnen een scale-up worden, laat staan verder groeien. Houthoff doet veel grote en complexe zaken, en jonge medewerkers hebben daarbij een relatief kleine rol. Medewerkers die zo’n vier jaar bij ons zijn, kunnen de bedrijven uit het Incubator Programma in hoge mate zelfstandig adviseren. Bovendien werken ze met leeftijdsgenoten, wat het extra aantrekkelijk maakt.’

Houthoff heeft uit het Incubator Programma bijna twintig cliënten overgehouden, van verschillende omvang. Belangrijker is volgens Pex dat zo’n dertig medewerkers relevante werkervaring op hebben kunnen doen. Ondanks het succes van het programma zoekt Houthoff alweer naar alternatieven. ‘Diverse kantoren hebben nu vergelijkbare programma’s. Wij zijn inmiddels bezig met het ontwikkelen van een nieuwe formule.’

Bendert Zevenbergen

Freelance journalist

Profile page
Advertentie