De deken startte in 2015 een onderzoek naar een advocaat na een telefoontje dat haar werk bij de Raad van State onder de maat zou zijn. In plaats van het telefoontje te verifiëren vroeg hij bij de advocaat een aantal dossiers op.

Pas na lang aandringen van de advocaat boog hij zich over de herkomst van het bewuste telefoontje. De bron bleek echter niet te achterhalen, waarna de deken zijn fout inzag en excuses aanbood.

Naar het oordeel van het hof had de deken zich bewust moeten zijn van de impact van zijn handelwijze. Hij ging te lichtvaardig om met een vermeend signaal. Omdat de gemaakte fout plaatsvond in het kader van dekenaal onderzoek zonder enige documentatie, was sprake van laakbaar gedrag, aldus het hof.

In 2018 had de Raad van Discipline ook al een berisping opgelegd.

justice-9017_640

Mr. X loopt als deken veel te hard van stapel

Je hebt als deken veel vrijheid, maar een mega-onderzoek starten op basis van een signaal dat je je een paar maanden later niet meer kan herinneren...

Advertentie