De beide mannen namen een klus uit het criminele milieu aan om de advocaat te verminken en brachten een onbekend gebleven aanvaller naar Zoetermeer. De vrouw werd in haar gezicht gestoken. Ze overleefde de aanslag, maar moest wel met haar kantoor stoppen. Het hof houdt er ‘in sterk verzwarende zin’ rekening mee dat het slachtoffer is aangevallen in haar hoedanigheid als advocaat.

Rechtsstaat

‘Voor een goed functionerende rechtsstaat is het van groot belang dat advocaten hun werk in vrijheid kunnen doen’, schrijft het hof in het arrest. ‘Een langdurige vrijheidsbeneming ligt in de rede voor degenen die niet terugdeinzen voor het plegen van een aanval op een togadrager’. De rechtbank had in de strafmotivering ook al meegewogen dat het slachtoffer een advocaat was. Die veroordeelde de mannen tot respectievelijk acht jaar en drie maanden en acht jaar.

Het gerechtshof meent dat in die strafmaat nog onvoldoende was verdisconteerd dat een advocaat is aangevallen. Daarom verzwaart het hof de straffen met een jaar en nog meer. Tijdens de hoger beroepszitting begin februari had het Openbaar Ministerie al hogere straffen gevraagd, van twaalf en tien jaar. De advocaat-generaal betitelde de aanval op de Zoetermeerse advocaat als een ‘aanslag op de rechtsstaat’. ‘Helaas is dit soort geweld tegen de beroepsgroep geen uitzondering meer’, zei de aanklager, met een verwijzing naar de aanslag op de Amsterdamse advocaat Derk Wiersum in 2019.

Echtscheiding

De advocaat werd op 26 september 2017 in haar Zoetermeerse kantoor aangevallen door een jonge man, waarvoor een dag eerder een afspraak was gemaakt met het slachtoffer, in verband met een echtscheiding. De potentiële cliënt stak tijdens het gesprek onverhoeds met een stanleymes in op hoofd, gezicht en haar arm van de advocaat. Ze werd met snijwonden en hevig bloedend per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De aanvaller, die inmiddels bekendstaat als ‘de man met het hoedje’, wist te ontkomen en is nooit opgespoord.
Het gerechtshof vindt bewezen dat de 24-jarige en 23-jarige Amsterdammers zich schuldig hebben gemaakt aan het medeplegen van een poging tot moord. Volgens de hogere rechters hebben beide verdachten zich gedragen als ‘huurlingen’. Tijdens de hoger beroepszitting begin februari verklaarde de advocaat dat ze na het incident vanwege angsten met haar kantoor moest stoppen. ‘Er gaat geen dag voorbij zonder flashbacks en pijnlijke herinneringen’, vertelde ze.

Advertentie