sidney klein 2
Sidney Smeets

Smeets (45), strafrechtadvocaat bij Spong advocaten, zei eerder tegen het Advocatenblad ‘er vol voor te gaan wanneer hij de eer heeft om gekozen te worden’. Volgens hem zitten er te weinig juristen met praktijkervaring in de Tweede Kamer.Ik wil niet aan de zijlijn blijven staan. D66 heeft rechtsstatelijkheid hoog in het vaandel. Een sterke rechtsstaat met een onafhankelijke rechtspraak waar mensen daadwerkelijk toegang tot hebben. Het is nodig dat we tegen de antirechtsstatelijke punten van met name de VVD ageren.’

Smeets vindt daarnaast dat een rechter  aan de Grondwet moet kunnen toetsen. ‘D66 wil ook graag een constitutioneel hof. Deze progressief liberale blik op de rechtsstaat is mij op het lijf geschreven.’ Naast extra geld voor de sociale advocatuur pleit hij voor investeringen in de rechtspraak en de politieorganisatie. Ook is er volgens Smeets veel te doen op het gebied van het strafrecht en de omgang met minderheden. ‘Etnisch profileren, de omgang van politie met discriminatie, lhbti’ers die te maken hebben met geweld.’ Smeets verwacht als Tweede Kamerlid een paar uur per week pro-Deozaken te kunnen blijven doen.

Helemaal nieuw is de politiek niet voor Smeets. Voordat hij twintig jaar geleden advocaat werd, was hij drie jaar lang persoonlijk medewerker van Erica Terpstra, toen lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD.

Menselijke maat

ceder website
Don Ceder

Ceder (31), sociaal advocaat bij Ceder Advocatuur, is geen onbekende in de politiek. Hij is sinds 2018 gemeenteraadslid in Amsterdam. Nu wil hij ‘op landelijk niveau aandacht vragen voor wat echt telt’, vertelde hij het Advocatenblad eerder. Volgens Ceder moet de overheid zich terughoudender opstellen als het gaat om eindeloos doorprocederen tegen burgers.

‘De menselijke maat moet terugkeren. Het komt te vaak voor dat het beleid niet aansluit op het dagelijks leven van velen en als gevolg daarvan veel huishoudens tussen wal en schip vallen. De toeslagenaffaire en de uitspraak dat een vrouw in de bijstand die boodschappen van haar moeder heeft ontvangen 7.000 euro moet terugbetalen zijn geen incidenten op zich. Het is bewust ingezet beleid. Dat moet en kan anders.’

Achterblijvers

De kiezer kon tijdens deze verkiezingen op in ieder geval elf advocaten stemmen. Marieke Nass (nummer 30 CDA), Sébas Diekstra (nummer 8 Code Oranje), Nazmi Türkkol (nummer 30 D66), Peter Plasman (nummer 2 Code Oranje), Imran Hyder (nummer 30 GroenLinks), Natasha Mohamed-Hoesein (nummer 4 DENK), Mauritius Wijfels (nummer 11 Splinter) en Elsa van de Loo (nummer 2 NIDA) hebben het op basis van hun plek op de kieslijst niet gered.

Ook Marieke Koekkoek heeft de Tweede Kamer als vierde op de lijst van Volt net niet gehaald. De nieuwe partij staat in de voorlopige uitslag op drie zetels. Er kunnen nog veranderingen optreden als de voorkeursstemmen zijn geteld. De officiële uitslag is op 26 maart bekend.

Op plek 22 van de VVD, en dus ook verzekerd van een plek in de Tweede Kamer, staat oud-advocaat Ulysse Ellian (32). Hij was tot begin dit jaar advocaat bij Swart Advocaten in Almere, gespecialiseerd in het algemeen verbintenissenrecht en contractenrecht. Ellian was tot eind 2020 fractievoorzitter voor de VVD in de gemeenteraad van Almere.

verkiezingen

Deel van Dossier

Verkiezingen 2021

Op 17 maart 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Lees mee over de belangrijkste ontwikkelingen die relevant zijn voor de advocatuur. 

Verkiezingen 2021
FRANCISCA MEBIUS, Advocatenblad

Francisca Huijting-Mebius

Redacteur

Profile page
Advertentie