De Utrechtse Koekkoek laat op Twitter weten een ‘dubbel gevoel’ te hebben. ‘Het lijkt erop dat ik met voorkeurstemmen de Kamer in ga voor Volt. Ik wil jullie erg bedanken voor jullie vertrouwen. Wel heel jammer dat Ernst Boutkan niet de Kamer in komt, terwijl hij ook een geweldig Kamerlid was geweest. Veel zin om aan de slag te gaan.’

De Utrechtse zei eerder in een interview met het Advocatenblad naar een meer evenwichtige politiek te willen waarin meer stemmen gehoord worden. ‘We moeten terug naar verbinding tussen partijen, minder polariserend en minder incidenteel “scoren voor de bühne”. De nieuwe partij Volt zet zich in voor een sterkere democratische rechtsstaat in Nederland en in Europa. ‘In Nederland gaat dat met name om de bescherming van de toegang tot het recht. Door meer geld en tijd te investeren in de sociale advocatuur, maar ook door meer in te zetten op preventie van conflict en alternatieve geschillenbeslechting.’

Diversiteit

Het beleid en de ideeën van Volt zijn gebaseerd op wetenschap en op basis van kernwaarden als inclusie en solidariteit. ‘Dat is nieuw en verfrissend ten opzichte van bestaande partijen die vastzitten in oude kaders op basis van ideologieën. Volt is voor Europa, maar kritisch op de manier waarop de Europese Unie is ontwikkeld. De instituten van de Europese Unie zijn niet democratisch. Dat moet anders.’

Volt gaat volgens Koekkoek daarnaast uit van diversiteit als kracht. ‘Ik maak me zorgen over de toename aan racisme en discriminatie in Nederland. Die zorg is voor mij persoonlijk omdat mijn kinderen een gemixte achtergrond hebben. Ik wil dat zij hier in Nederland dezelfde kansen krijgen als wanneer ze twee Nederlandse ouders hadden gehad.’

Koekkoek is de derde advocaat die in de Tweede Kamer komt. Woensdag werd al duidelijk dat advocaten Sidney Smeets (D66) en Don Ceder (ChristenUnie) op basis van hun plek op de kieslijst de Tweede Kamer hebben gehaald. Alle voorkeursstemmen zijn later deze week geteld. De officiële uitslag is op 26 maart bekend.

verkiezingen

Deel van Dossier

Verkiezingen 2021

Op 17 maart 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Lees mee over de belangrijkste ontwikkelingen die relevant zijn voor de advocatuur. 

Verkiezingen 2021
FRANCISCA MEBIUS, Advocatenblad

Francisca Huijting-Mebius

Redacteur

Profile page
Advertentie