De rechtbank Gelderland is gestart met een proef die erop is gericht in familiezaken snel een deel van het geschil op te lossen. Met de nieuwe procedure kan vervolgens gemakkelijker een totaalregeling worden bereikt, is de verwachting.

De zogeheten deelgeschillenrechter is bedoeld voor partijen in de beginfase van een scheiding. Voorwaarde is dat de ex-partners met elkaar in onderhandeling zijn onder
begeleiding van een MfN mediator, bemiddelend advocaat of notaris. Kern van de nieuwe procedure is dat één relatief eenvoudig deelgeschil versneld aan de rechter wordt voorgelegd, waarna de weg vrij is voor een volledig akkoord.

Zitting (in Zutphen of Arnhem) vinden plaats twee weken na indiening van het verzoek te plannen. Tijdens de zitting kunnen geen pleitaantekening worden voordragen. De rechter probeert eerst of partijen er samen uit kunnen komen. Lukt dat niet, dan neemt hij binnen een week een beslissing.

Advertentie