De pilot is een volgende stap in digitalisering van de strafrechtketen, meldt de NOvA. Het gaat om ZSM-zaken bij de rechtbank Rotterdam (politie-eenheid Delfshaven en Centrum), rechtbank Gelderland (politie-eenheid Nijmegen Noord en Zuid), rechtbank Midden-Nederland (politie-eenheid Almere Buiten Hout) en rechtbank Noord-Nederland (politie-eenheid Zuidwest Drenthe).

In de opsporingsfase wordt geen ingescand papier meer gebruikt, maar wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van digitale documenten die elektronisch zijn ondertekend. De politie maakt het procesdossier digitaal op en levert het op de gebruikelijke wijze aan bij het OM en vervolgens aan de rechtspraak en advocatuur. Het DPD is een samengesteld en doorgenummerd procesdossier in PDF-vorm.

De komende drie maanden wordt het DPD eerst op kleine schaal getest en waar nodig verbeterd. Als pilot bij de vier rechtbanken succesvol verloopt, start de landelijke invoering van het DPD in het derde kwartaal van 2021.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie