Voorafgaand aan het verhoor bij de officier van justitie kunnen verdachten met een strafbeschikking een gratis consult krijgen. Vanaf vandaag wijst het Openbaar Ministerie (OM) in de uitnodigingen voor een eerste verhoor van deze verdachten op de nieuwe mogelijkheid.

De Raad voor Rechtsbijstand heeft een speciaal telefoonnummer opengesteld. Het OM noemt dit nummer in de uitnodiging voor de eerste hoorzitting. Een verdachte mag ook zelf een advocaat benaderen. Deze moet wel bij de Raad voor Rechtsbijstand ingeschreven staan.

Voor een eerste gesprek met een verdachte met een OM-strafbeschikking krijgen advocaten één toevoegingspunt. Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming liet de Kamer in november al weten in overleg met de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) en ketenpartners te hebben besloten deze verdachten een kosteloos eerste gesprek met een advocaat te bieden. Eerder had de NOvA bezwaar gemaakt tegen het plan van de minister om strafzaken op grote schaal buitengerechtelijk af te doen om op die manier achterstanden, die gedurende de coronacrisis zijn ontstaan, weg te werken.

afname sociaal advocaten

Informatief gesprek over OM-afdoening levert toevoegingspunt op

Minister Dekker voor Rechtsbescherming biedt verdachten die met een OM-strafbeschikking worden geconfronteerd, een gratis informatief gesprek met een…

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie