Een opvallende film is zonder twijfel Quo Vadis, Aïda?, over de val van Srebrenica en de massamoord op duizenden mannen en jongens, praktisch onder de ogen van Dutchbat.
Het MtM-festival vertoont van 16 t/m 25 april tien dagen lang ruim films, in filmtheaters én online. Eén van de pijlers onder het festival is de Camera Justitia, over het belang van de rechtsstaat en de strijd tegen straffeloosheid. Camera Justitia toont dit jaar negen films, die worden gevolgd door gesprekken met makers en deskundigen.

De selectie van de films is een langdurig proces, waarbij tientallen films vooraf worden bekeken en beoordeeld, zegt programmeur Sofia Stolk. ‘Er zijn veel films waarin mensen voor gerechtigheid vechten via het rechtssysteem of juist daartegen. Het eerste criterium voor ons is dat het ook een goede film moet zijn.’

Tijdens de Camera Justitia Night op 22 april kent een internationale jury de Camera Justitia Award en vijfduizend euro toe aan de regisseur van de winnende film. Presentator van de avond is raadsheer Bart Stapert.

Afbeelding2

Dying to Divorce
Chloe Fairweather | 80 min | Verenigd Koninkrijk | Documentaire
Meer dan één op de drie Turkse vrouwen is slachtoffer geweest van huiselijk geweld, en femicide neemt toe. Moedige Turkse activisten en advocaten eisen gerechtigheid voor de slachtoffers. Maar na de mislukte couppoging van 2016 verstevigt de regering haar greep, en wordt hun werk steeds gevaarlijker.

Afbeelding 3

President
Camilla Nielsson | 130 min | Denemarken, VS, Noorwegen | Documentaire
Zimbabwe staat op een kruispunt. Toen Mugabe uit de macht werd gezet, beloofden de Zimbabwaanse militaire leiders dat ze de controle niet zelf zouden overnemen, maar voor democratie zouden zorgen bij nationale verkiezingen. In de context van economische crisis, voedseltekorten en politiek geweld kan de inzet niet hoger zijn.

Afbeelding4

Night of the Kings
Philippe Lacôte | 93 min | Ivoorkust, Senegal, Frankrijk, Canada | Fictie
Als een verlegen jongeman aankomt in de Maca-gevangenis in Ivoorkust, waar de gevangenen heersen, wijst de Baas hem aan als de nieuwe ‘Roman’: verhalenverteller. Al snel komt hij erachter dat het een zaak is van leven en dood. Rauw, energiek en barstend van creativiteit – een unieke kijkervaring.

Afbeelding5

De nos frères blessés
Hélier Cisterne | 92 min | Frankrijk, België, Algerije | Fictie
Algiers, 1956. Fernand Iveton, een dertig jaar oude onafhankelijkheidsstrijder, wordt gearresteerd wegens het plaatsen van een bom in een ongebruikte ruimte van de fabriek waar hij werkt. Niemand is gewond geraakt, dat was ook nooit Fernands bedoeling, maar toch riskeert hij de doodstraf. Zijn vrouw Hélène, die zich altijd afzijdig heeft gehouden van Fernands revolutionaire leven, wordt plots bestempeld als de vrouw van een verrader. Ze wordt gedwongen te vechten om haar eigen onschuld en die van haar man te bewijzen. De nos frères blessés, naar de gelijknamige Franse bestseller, is een waargebeurd verhaal.

Afbeelding6

Josep
Aurélien Froment | 71 min | Frankrijk, Spanje, België | Animatie
Februari 1939. Spaanse republikeinen ontvluchten de dictatuur van Franco naar Frankrijk. De Franse regering heeft concentratiekampen gebouwd om de vluchtelingen op te sluiten, waar ze nauwelijks toegang hebben tot hygiëne, water en voedsel. In een van deze kampen, gescheiden door prikkeldraad, worden twee mannen vrienden. De ene is een bewaker, de andere is Josep Bartoli, een illustrator die strijdt tegen het regime van Franco.

Afbeelding7

Quo Vadis, Aida?
Jasmila Zbanic | 102 min | Bosnië en Herzegovina | Fictie
Indrukwekkend drama over de uren in aanloop naar de massamoord van Srebrenica in 1995. Aïda werkt als tolk op de door de Nederlanders geleide VN-basis. Ze wordt verscheurd tussen haar plicht tegenover de machteloze Dutchbatters, en de wanhoop van haar dorpsgenoten – vooral haar man en twee zonen.

Afbeelding8

Colombia in My Arms
Jenni Kivisto, Jussi Rastas | 91 min | Finland, Frankrijk, Denemarken, Noorwegen | Documentaire
Visueel sterke documentaire over Colombia na de vredesovereenkomst tussen de regering en de FARC-guerrilla’s. Overleeft de fragiele vrede het wantrouwen en de rancune opgebouwd door decennia van oorlog? Met verkiezingen in aantocht, hopen sommige politici te profiteren van het nog verder opstoken van de spanningen.

Afbeelding9

Scars
Agnieszka Zwiefka | 80 min | Duitsland, Polen | Documentaire
Vetrichelvi is schrijfster en dichteres – en een voormalige Tamil Tijger. Het is haar missie om de verhalen te vertellen van de vele vrouwen en meisjes die vochten voor deze militante groep in de Sri Lankaanse burgeroorlog. Hebben ze hun gezondheid en levens voor niets opgeofferd?

Afbeelding10

Only the Devil Lives Without Hope
Magnus Gertten | 110 min | Zweden, Noorwegen | Documentaire
Wanneer haar broer in Oezbekistan ten onrechte wordt beschuldigd van terrorisme, voert een vrouw een gevecht om hem te bevrijden uit de woestijngevangenis met de bijnaam The Place of No Return.

KeesPijnappels_01

Kees Pijnappels

Hoofdredacteur

Profile page
Advertentie