Sinds de vorige zitting op 2 maart zijn er verschillende getuigenverhoren aan het dossier over de moordzaak toegevoegd. ‘Daaruit blijkt dat de kring van verdachten groter is dan in eerste instantie door het OM werd aangegeven,’ aldus Machteld Roethof, een van de twee advocaten van verdachte Moreno B.. ‘Het onderzoek moet zich niet alleen beperken tot mijn cliënt.’

Uit de getuigenverklaringen bleek onder meer dat meerdere personen gebruikmaakten van de Opel Combo waarmee de moord is gepleegd. Ook ontbreken er volgens Roethof veel te veel (locatie)gegevens in het telecomonderzoek dat het OM heeft uitgevoerd.  Volgens de tweede advocaat Gerald Roethof reikt de politie een bril aan en laat het OM erdoor kijken. ‘Terwijl er veel meer alternatieven zijn.’

Ook Jacques Taekema, advocaat van de vrijdag niet aanwezige Giërmo B., zegt dat er veel meer speelt. Hij haalt onder meer een getuigenverklaring aan van iemand die bevestigt dat hij op 18 september, de dag van de moord, de beschikking over de Opel Combo had. ‘Dat is een heel belangrijke verklaring die niet genegeerd kan worden. Het OM moet samen met de recherche opnieuw gaan kijken welke lijnen nog allemaal uitgelopen moeten worden.’

Bewijs

Moreno B. en Giërmo B., die momenteel nog vastzitten, worden door het OM gezien als de schutters. Anouar T., een volle neef van Ridouan T., hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo, zou auto’s hebben geleverd die zijn gebruikt in de voorbereiding van de moord op Wiersum.

De voorlopige hechtenis van Anouar T. is tijdens de vorige zitting opgeheven. Volgens de rechtbank is er niet genoeg bewijs dat de 27-jarige man op de hoogte was van de moordplannen. T. zat de afgelopen weken nog wel vast in verband met een andere zaak, maar is afgelopen woensdag in die zaak op vrije voeten gesteld. De rechtbank Amsterdam ziet nog wel ernstige verdenkingen tegen T.. Hij wordt onder meer verdacht van het leiden van een criminele organisatie die gestolen auto’s heelde.

Gerald Roethof vraagt vrijdag om het opheffen van de voorlopige hechtenis van Moreno B. Er zijn volgens hem ‘weinig zaken waarin zo veel in geïnvesteerd als in het onderzoek naar de dood van Derk Wiersum’. Desondanks is er volgens Roethof weinig concreet bewijs over de rol Moreno B.. Die laat nogmaals weten dat hij Wiersum niet heeft vermoord. ‘Ik heb niets te maken met deze zaak.’

Ernstige bezwaren

Het OM verzet zich daartegen. ‘Er zijn meer dan voldoende ernstige bezwaren en de gronden die tijdens vorige zittingen uitgebreid zijn genoemd, zijn nog volop aanwezig,’ aldus de officier van justitie. Hij voegt eraan toe dat de jongste verhoren niet vragen om nader onderzoek naar andere verdachten. De rechtbank gaat daarin mee. De voorlopige hechtenis duurt daarmee voort tot in ieder geval de start van de inhoudelijke behandeling.

De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland voor 12 tot en met 21 juli met uitloop naar 23 juli. Voor die tijd vindt er nog een uitgebreid telecomonderzoek plaats en moeten er nog verschillende getuigen worden gehoord, waaronder kroongetuige Nabil B.

Condoleance Derk Wiersum breed 2

Deel van Dossier

Derk Wiersum

Dossier Derk Wiersum op de website van het Advocatenblad

Derk Wiersum
FRANCISCA MEBIUS, Advocatenblad

Francisca Huijting-Mebius

Redacteur

Profile page
Advertentie