‘We publiceren op dit moment minder dan vijf procent van alle uitspraken,’ aldus Naves tegen de krant. ‘Dat vinden we te weinig.’ Volgens Naves zijn niet alle uitspraken van belang om te publiceren en sommige kunnen vanwege privacyredenen niet openbaar worden gemaakt. ‘Maar we gaan naar een percentage dat rond de 75 ligt.’

Met die ambitie staan rechtbanken voor een grote opgave, want voordat de uitspraken mogen worden gepubliceerd op rechtspraak.nl moeten ze worden geanonimiseerd. Daar moet speciale software bij gaan helpen. Die mogelijkheid wordt nu onderzocht, aldus Naves. Volgens hem moeten rechters hun vonnissen ook op een standaard manier gaan opschrijven, met minder privédetails.

Het doel van het online publiceren van de uitspraken is het vergroten van de transparantie van de rechtspraak. Burgers moeten betere toegang krijgen tot informatie om eerlijkere kansen te krijgen om hun recht te halen, zegt Naves. ‘Als we vinden dat er voor iedereen een ‘gelijk speelveld’ moet zijn, dan moeten we ook de ambitie hebben om meer te publiceren.’

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie