Dekker doelt in zijn brief onder meer op de pilot Samenwerken in de eerste lijn, een initiatief van de NOvA. Daarnaast verwijst hij naar een pilot in het Rotterdamse Hillesluis. Uit allebei de pilots blijkt dat intensievere samenwerking tussen hulpverleners en juristen op lokaal niveau de eerste vruchten afwerpt voor mensen met problemen.

‘Mensen met problemen zoeken een oplossing, niet een ingewikkelde en lange juridische procedure,’ zegt Dekker. ‘Die oplossing komt dichterbij als hulpverleners en juristen de handen ineenslaan, zo blijkt uit de eerste pilots rechtsbijstand. Precies wat we samen wilden bereiken.’

Juridische problemen worden sneller gesignaleerd, zodat eerder kan worden begonnen met het zoeken naar oplossingen, aldus Dekker in zijn brief. ‘Voor complexere zaken is er een kort lijntje met sociaal advocaten. De rechtzoekende heeft er baat bij dat lokale partijen elkaar beter kennen en weten te vinden.’

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie