Het aantal vacatures voor juridische professionals lag in het tweede kwartaal van 2021 met 3.103 ruim 17 procent hoger dan voor de pandemie. Volgens het bedrijf kampen met name advocatenkantoren met tekorten, doordat ‘mid-level professionals’ uitstromen naar het bedrijfsleven. Deze groep zou de voorkeur geven aan een baan bij ‘scale-ups, fintechs en alles wat duurzaam en renewable is’.

Volgens Joyce Toeset, manager legal division bij Robert Walters, is er met name binnen het bedrijfsleven een enorme groei geweest in de vraag naar commerciële juristen in het algemeen en naar professionals gespecialiseerd in onder meer corporate governance en privacy in het bijzonder. Het gunstige Nederlandse vestigingsklimaat versterkt die trend nog eens. ‘Want een van de eerste rollen die je als nieuwe organisatie of scale-up nodig hebt, is toch weer een jurist.’

Superspecialist

Een trend die volgens Toeset niet lijkt te keren, is het verminderde animo om bij advocatenkantoren te werken, zeker onder ‘mid-level professionals’ met drie tot acht jaar werkervaring. Enerzijds hecht deze generatie aan een goede work-life balance die binnen het bedrijfsleven gangbaarder is, anderzijds zijn juristen bang te specialistisch of een one-trick pony te worden, meent ze.

Volgens Toeset proberen advocatenkantoren dit in de praktijk op te lossen door in branchegroepen te werken. Iemand is dan alsnog gespecialiseerd in bijvoorbeeld Intellectual Property of Mergers & Acquisitions, maar dan wel binnen de branche ‘medisch’ of ‘telecommunicatie en IT’, met het idee om interdisciplinair en breder te werken. Toeset: ‘Maar in de praktijk blijf je toch die superspecialist.’

Om de uitstroom richting het bedrijfsleven op te vangen werft de advocatuur met name  starters in de hoop dat die doorgroeien en aan het kantoor verbonden blijven. Toch lijkt dit volgens Toeset dweilen met de kraan open, want het verloop onder de mid-level professionals is op het moment zo hoog dat het bijna niet is op te vangen.

Advertentie