De Limburgse advocaat, die zich de afgelopen onderscheidde met gewonnen klimaatzaken tegen de Nederlandse overheid en Shell, is door Time in de categorie Pioniers geplaatst. Ook de Nederlandse EU-commissaris Frans Timmermans en KNMI-klimaatonderzoeker Geert Jan van Oldenborgh hebben daarin een plaats gekregen, net zoals popster Billie Eilish.

In een toelichting bij de lijst steekt de Amerikaanse voormalige vice-president Al Gore de loftrompet over Cox: ’26 mei 2021 kan de geschiedenis ingaan als een keerpunt als het gaat om het verantwoordelijk stellen van de fossiele brandstofindustrie en haar centrale rol bij het creëren van de klimaatcrisis die onze manier van leven bedreigt.

Die dag, terwijl de Amerikaanse bedrijven ExxonMobil en Chevron te maken kregen met ongekende berispingen van hun eigen aandeelhouders, hielp advocaat Roger Cox in Nederland een nog belangrijker precedent te scheppen: het winnen van een juridisch David en Goliath-gevecht tegen Royal Dutch Shell, waardoor dat zijn uitstoot in 2030 met 45 procent moet reduceren.

De uitspraak van de Nederlandse rechtbank veroorzaakte schokgolven door bestuurskamers over de hele wereld, het was de eerste keer dat een bedrijf wettelijk aansprakelijk werd gesteld voor het Akkoord van Parijs. De innovatieve aanpak van Cox, die optreedt namens meer dan 17.000 Nederlandse burgers, is gebaseerd op de nieuwste klimaatwetenschap en heeft een belangrijke weg vrijgemaakt om bedrijven over de hele wereld te dwingen vaart te maken en het welzijn van toekomstige generaties te waarborgen.

Deze overwinning, gecombineerd met de eerdere historische zaak van Cox die de Nederlandse regering dwong om haar uitstoot tegen 2020 met 25 procent te verminderen, laat zien dat we niet hoeven te wachten op langzame vooruitgang op het gebied van immateriële doelen. We hebben het vermogen – en het precedent – om nu concrete klimaatactie te eisen.’

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie