Het OM verdenkt hem ervan als tussenpersoon te hebben gefunctioneerd tussen zijn neef Ridouan T., hoofdverdachte in het Marengo-proces, en de buitenwereld. Op die manier zou T. bezig zijn geweest met drugshandel en de voorbereiding van een uitbraak uit de EBI in Vught.

De 38-jarige Youssef T. is strafrechtadvocaat sinds 2012, aanvankelijk in Waardenburg in Gelderland, sinds kort opererend vanuit Utrecht. Eind vorig jaar meldde hij zich bij het OM als advocaat van Ridouan Taghi.

Onderzoek
Justitie probeerde hem aanvankelijk bij Taghi weg te houden, heeft demissionair minister Dekker (Rechtsbescherming) de Tweede Kamer inmiddels laten weten. De Dienst Justitiële Inrichtingen ontzegde de advocaat in eerste instantie de toegang tot de gevangenis en vroeg de Gelderse deken Bomers om onderzoek te doen. Uit dat onderzoek kwam geen belastende informatie voort.

Vanaf maart kreeg Youssef T. als advocaat toegang tot zijn neef in de EBI. Het OM vermoedde als snel dat de raadsman daarna gevoelige informatie naar buiten smokkelde en plaatste camera’s in de bezoekersruimte om bewijs te vergaren. Dat gebeurde in overleg met de onderzoeksrechter die per bezoek beoordeelde welke informatie mocht worden benut door de politie. Op basis van die informatie kon Youssef T. afgelopen vrijdag in het EBI worden aangehouden.

Regels
Minister Dekker zei na de arrestatie dat de regels voor het bezoek van advocaten aan zware criminelen misschien dienen te worden aangepast. In zijn brief aan de Tweede Kamer schreef de minister te onderzoeken ‘of de bevoegdheden van de instanties om, preventief dan wel repressief, op te treden tegen (voortgezet) crimineel handelen door of via geprivilegieerde personen, nog voldoen in het licht van de praktijken waarvan de zware georganiseerde criminele organisaties zich bedienen’.

Dekker stelt zich wel voorzichtig op en wil in gesprek met het OM en de NOvA. Hij wijst erop dat het grondbeginsel van vertrouwelijke communicatie tussen advocaat en cliënt terecht goed beschermd is. Voor inbreuk op dat beginsel gelden strenge regels. ‘Nu zijn er al bevoegdheden, zoals het tappen van gesprekken bij concrete aanwijzingen van strafbaar handelen van de advocaat. Dat zijn zware maatregelen, waarbij dan ook zware waarborgen gelden.’

Aanvulling: Op 21 oktober besliste de raadkamer van de rechtbank in Amsterdam dat de advocaat nog negentig dagen in hechtenis moet blijven.

Advertentie