Uitgever Wolters Kluwer deed voor het vierde jaar op rij onderzoek naar het reilen en zeilen van kleine en middelgrote kantoren. Dit jaar ging het om 187 kantoren. Het gemiddelde uutarief van de kantoren bedraagt dit jaar 225 euro, enkele euro’s meer dan in 2021.

Strafrechtrechtkantoren komen dit jaar echter niet verder dan gemiddeld 195 euro, terwijl ze vorig jaar met 232 euro aanzienlijk boven het gemiddelde zaten. In 2019 bedroeg het gemiddelde uurtarief 199 euro.

Declarabele uren

Volgens Wolters Kluwer is het aantal declarabele uren van strafrechtadvocaten wel hetzelfde gebleven. De uitgever zoekt de verklaring voor de daling deels in de toename van het aantal kleine kantoren. Vorig jaar telden strafrechtkantoren gemiddeld 4,4 fee-earners, dit jaar nog maar 2,4. Zodra een kantoor meer dan drie advocaten heeft die declarabele uren draaien, stijgt het gemiddelde uurtarief.

De prognoses van strafrechtkantoren zijn ook minder rooskleurig dan die van andere kantoren. Slechts een derde van de strafrechtkantoren verwacht volgend jaar omzetgroei. Van de overige een- of tweepitters voorziet 44 procent groei van de omzet.

Algemene praktijk

Ook kantoren met een algemene praktijk (full service) en bestuursrechtadvocaten hebben dit jaar hun uurtarief naar beneden zien gaan. Deze categorieën zitten met respectievelijk 215 en 219 euro nog wel boven de grens van tweehonderd euro.

Kantoren die zich toeleggen op personen- en familierecht doen het in tegenstelling tot twee jaar geleden relatief goed. In 2019 lag het gemiddelde uurtarief nog op 213 euro, maar inmiddels is dat gestaag opgelopen naar 221 euro.

Insolventie

Insolventiekantoren realiseren het hoogste uurtarief. Deze categorie zag het uurtarief stijgen van 242 naar 272 euro. Ook goederenrecht (265 euro), IE-recht (262 euro) en ondernemingsrecht (251 euro)  doen het relatief goed. Als ook het aantal declarabele uren in de rekensom wordt betrokken, dan staan insolventiekantoren opnieuw bovenaan. In deze discipline ligt de dagomzet inmiddels op 1545 euro per fee-earner. Ter vergelijking: de dagomzet van strafrechtadvocaten bedraagt 975 euro.

Alle andere disciplines zitten inmiddels (ruim) boven een dagomzet van 1100 euro per advocaat. Wolters Kluwer concludeert dat kantoren in de randstad over het algemeen positiever zijn ove rhun winstverwachting voor 2022 dan kantoren in de regio. Eenzelfde onderscheid is er tussen nichekantoren en full-servicekantoren. De eerste categorie is optimistischer dan de laatste.

tabel1
Advertentie