Moszkowicz was het kort geding begonnen uit boosheid over insinuaties van officier van justitie George Rasker, tijdens een pro forma zitting over een drugszaak.  Rasker suggereerde dat Moszkowicz, die op dat moment niet bij de zitting was, een verlengstuk is van drugskartels.  Hij noemde het opmerkelijk dat de twee Engelse verdachten werden verdedigd door dezelfde advocaat, hoewel ze eerder een andere advocaat hadden. Hun overgang naar dezelfde raadsman deed denken aan het boek Narconomics, How to run a drug cartel, aldus de officier. Zijn uitspraken van de officier werden gepubliceerd door de dagbladen AD en Het Parool.

Verlengstuk
Moszkowicz spande daarop een zaak aan tegen de Staat. De rechter stelt hem donderdag in het gelijk: de Staat moet de proceskosten van de advocaat betalen en binnen vijf dagen een rectificatie plaatsen in de beide kranten. Volgens de rechter heeft de officier de indruk gewekt dat hij Moszkowicz als advocaat van een criminele organisatie ziet, terwijl daar geen enkel bewijs voor is.

Het OM hoeft de advocaat van de rechter geen excuses te maken, maar in de rectificatie wel zijn spijt betuigen als er door de uitlatingen ‘een onjuiste indruk zou zijn ontstaan’.

Verhuftering
In een reactie verklaarde Yehudi Moszkowicz dat de ‘verhuftering richting de advocatuur’ moet stoppen. ‘Het respect moet teruggebracht worden in de rechtszaal. Ook het respect voor de advocatuur en in het bijzonder de strafrechtadvocatuur.’

Toevallig oordeelde het Gerechtshof Arnhem donderdag ook in een zaak waarin Yehudi Moszkowicz partij was. Het hof gebood hem tuchtklachten tegen een voormalig medewerker in te trekken, op last van een dwangsom. Negatieve uitlatingen over de medewerker hoeft Moszkowicz niet te rectificeren.

Advertentie