De EBI-directie nam het besluit, dat per brief aan advocaten is meegedeeld, eerder deze week om ‘veiligheidsredenen’. Volgens advocaat Janssen, die meerdere cliënten die vastzitten in de EBI bijstaat, wordt de aanleiding voor ‘deze verstrekkende en uitermate beperkende maatregel op geen enkele wijze kenbaar gemaakt. Ook wordt niet duidelijk gemaakt waarom het gebruik door advocaten van een laptop (zonder meer) de veiligheid van de EBI in het gedrang zou brengen. Die stelling is zonder nadere toelichting niet begrijpelijk.’

Omvangrijke dossiers worden tegenwoordig alleen nog digitaal verstrekt. Een zinvolle bespreking van een dossier tussen advocaat en cliënt kan alleen als zij het dossier bij de hand hebben op een laptop, stelt Janssen. Van het ‘uitwisselen van gegevensdragers’ is volgens Janssen geen sprake omdat er tussen de advocaat en zijn cliënt een glasplaat zit.

Bijval

Janssen zegt aan te nemen dat de kwestie rond advocaat Youssef Taghi de aanleiding is voor de maatregelen van de EBI-directie. Volgens hem geeft het geen pas om na zo’n incident alle advocaten over één kam te scheren en hen het leveren van rechtsbijstand ‘in juist de meest complexe en ernstige strafzaken te bemoeilijken of zelfs onmogelijk te maken’. De genomen maatregel is een aantasting van het grondrecht van een verdachte zijn zaak goed voor te bereiden, stelt hij.

Janssen deelde de brief deze week op Twitter. Hij nodigt andere advocaten uit de inhoud van zijn brief te gebruiken bij het maken van bezwaar. Het leverde hem veel bijval op. Goede brief, zegt strafrechtadvocaat bij Ficq & Partners Juriaan de Vries. Jan Maarten Pol van Actio Advocaten: ‘Geen laptop, maar je mag wel pen en papier meenemen? Schande en gevaarlijk! Ook dat moet verboden worden! Uitstekende brief. Zal wel niks mee gedaan worden want antwoorden is pijnlijk…’

Janssen gaat ervan uit dat demissionair minister Dekker voor Rechtsbescherming verantwoordelijk is voor het besluit. De Tweede Kamer debatteert volgende week donderdag over de Wet positie en toezicht advocatuur (Wpta). Naar verwachting komt dan ook de kwestie van Youssef Taghi aan bod.

FRANCISCA MEBIUS, Advocatenblad

Francisca Huijting-Mebius

Redacteur

Profile page
Advertentie