Dealmaker-Masman-Robert

‘Gestructureerde financiering’, noemt Robert Masman zijn expertise. Bij zo’n transactie zijn meestal meer kredietgevers betrokken, kunnen delen van het krediet worden toegewezen aan verschillende activiteiten van de lenende onderneming en kunnen bepaalde bedrijfsbezittingen via verschillende juridische technieken specifiek als onderpand worden aangewezen. ‘Banken en grotere ondernemingen hebben voor rechttoe rechtaan-financiering meestal voldoende eigen juridische kennis in huis,’ zegt Masman. ‘Bij grotere en meer ingewikkelde transacties wordt vaak juridische kennis van buiten aangetrokken, al bestaat er met betrekking tot de omvang geen vuistregel. Gestructureerde financieringen waarvoor extern juridisch advies wordt ingewonnen, kennen doorgaans een minimum van ongeveer tien miljoen euro.’

Hogan Lovells

De partner van de Amsterdamse vestiging van het Amerikaanse-Britse kantoor Hogan Lovells adviseerde recent alle grote Nederlandse grootbanken bij een financieringstransactie. Rabobank, ING, ASN Bank en ABN AMRO verschaften in oktober 225 miljoen krediet aan Eteck uit Voorburg, leverancier van duurzame warmte aan woningen en bedrijven. ‘Het krediet wordt aangewend voor een groot aantal projecten,’ legt Masman uit, ‘zowel bestaande als nieuwe.’

Het structureren van het krediet nam ongeveer een jaar in beslag. ‘Bij dit soort transacties gaat de meeste tijd zitten in de voorbereiding en de vraag wat je precies financiert. Voor Nederlandse begrippen is 225 miljoen euro daarnaast best substantieel. Het opstellen en uitonderhandelen van de contracten vormen het staartje.’ Masman adviseert zowel financiers als kredietnemers. ‘Het is goed als je weet wat aan beide kanten van de tafel speelt.’

Fintech

In 2015 zette de van Clifford Chance afkomstige Masman samen met compagnon Wouter Jongen een financieringspraktijk op bij de Amsterdamse vestiging van Hogan Lovells, waar zo’n vijftig advocaten werken. ‘Inmiddels richten we ons in toenemende mate ook op fintechbedrijven. Dat heeft vrij weinig met normale bankfinanciering te maken, maar bijvoorbeeld wel met leningsplatformen. Deze activiteit valt goed samen met onze expertise op het gebied van intellectueel eigendom en IT.’

De advocaat profiteert van het internationale netwerk van Hogan Lovells, dat wereldwijd meer dan 2500 advocaten heeft. ‘Veel ontwikkelingen op het gebied van overnames en financiering van bedrijven ontstaan in de Verenigde Staten en waaien dan over naar Europa. Dat levert ons doorgaans een kennisvoorsprong op, al zijn wij in Nederland in staat geweest om ook een nationale financieringspraktijk neer te zetten.’

Bendert Zevenbergen

Freelance journalist

Profile page
Advertentie