De demonstratie werd bijgewoond door enkele tientallen advocaten, waarvan een aantal in toga. Het initiatief van de actie ging uit van de FBE (Féderation des Barreaux d’Europe). De FBE eist onmiddellijke vrijlating van advocaten die in de afgelopen jaren zijn gearresteerd. Woensdag is er in Istanbul opnieuw een zitting tegen de advocaten Selçuk Kozağaçli en Barkin Timtik.

Selçuk Kozağaçli  werd op 20 maart 2019 veroordeeld tot ruim elf jaar cel vanwege het ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie. Selçuk Kozağaçlı was voorzitter van de inmiddels verboden advocatenorganisatie (Progressive Lawyers of Turkey (ÇHD), en werd op 6 november 2017 gearresteerd wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Barkin Timtik en haar zus Ebru Timtik waren gearresteerd op 12 september 2017, samen met zestien andere advocaten van de People’s Law Office. Dat gebeurde omdat zij critici van het Turkse bewind als advocaat bijstonden. Alle advocaten werden tot lange gevangenisstraffen veroordeeld, na gerechtelijke procedures die door Amnesty International en verschillende andere advocaten- en mensenrechtenorganisaties als ‘oneerlijk’ werden bestempeld. De 42-jarige Ebru Timtik stierf op 27 augustus 2020 na een hongerstaking van 238 dagen.

Advertentie