Veel van mijn leeftijdsgenoten hebben geen idee waarover ik het heb. In het rijtje van e-mailen, whatsappen en social media is de fax niet te vinden. Omdat ik toevallig advocaat ben, weet ik wat het is.

Bijna alle bedrijven en organisaties zijn rond de eeuwwisseling gestopt met de fax. Behalve de Nederlandse rechtspraak. Overigens is het afscheid niet vrijwillig; KPN stopt met de ISDN-lijnen die voor faxen worden gebruikt. Was een andere provider gestapt in dit ’digitale gat’, dan zouden we ook na februari 2022 vrolijk kunnen faxen met de gerechtelijke instanties. Hoewel, vrolijk is faxen niet per se. Voor sommige collega’s is het faxen een emotionele rollercoaster: de stress als de faxlijn bij de rechtbank bezet is of vol spanning bij de fax wachten omdat het vonnis pagina voor pagina eruit wordt gespuwd. Ondanks de nostalgie – nu al – blijft het een logisch afscheid.

Grofvuil

Advocatenkantoren doen er verstandig aan om niet meteen op 1 februari het faxapparaat bij het grofvuil te zetten. We zijn immers door schade en schande wijs geworden na de geldverslindende en mislukte operatie KEI. Het kan zomaar zo zijn dat de overgang van faxen naar Veilig Mailen niet soepel verloopt en je dus toch weer last minute het vertrouwde faxje moet versturen. Dan heb je in ieder geval het klassieke papiertje met verzendbevestiging. Dat Veilig Mailen is soms nu al een bron ergernis. Tot nu toe is door de rechtbank geen enkele keer gereageerd op mijn via Zivver verstuurde mails. Terwijl er op mijn gewone mail wél een reactie kwam. Komen de berichten van Zivver überhaupt aan? Ik heb zo’n vermoeden dat wij nog veel plezier gaan beleven aan de nieuwe communicatie met de rechtspraak.

Papier

Een cliënte opperde onlangs goedbedoeld dat het afschaffen van de fax in ieder geval leidt tot papierbesparing. Helaas heb ik haar moeten teleurstellen; het huidige mailverkeer wordt door de gerechtelijke instanties uitgeprint voor een ‘fysiek dossier’. Dat zal ook gewoon weer gelden voor het nieuwe mailverkeer. De digitalisering staat nog in de kinderschoenen. De vooruitgang gaat stapje voor stapje. Maar er gloort hoop. Binnenkort kunnen we zelfs digitaal beslagrekesten indienen. Ik ben nog geen tien jaar advocaat. Misschien maak ik in mijn werkzame leven nog mee dat we volledig digitaal kunnen procederen. Of ben ik nu te optimistisch?

Columnist Najima Khan-klein

Najima Khan

Columnist Advocatenblad

Profile page
Advertentie