Gedetineerden mogen tussen 24 december en 14 januari nog maar beperkt bezoek ontvangen, heeft minister Dekker aan de Tweede Kamer laten weten. Per bezoek worden maximaal twee bezoekers van dertien jaar en ouder toegelaten. Knuffelcontact is niet toegestaan, bezoek zonder toezicht wordt opgeschort.

Advocaten dienen bij voorkeur digitaal met hun cliënten te overleggen. Fysiek overleg blijft echter wel mogelijk.

De maatregelen zijn bedoeld om de verspreiding van de omikronvariant te beperken. Op 15 december waren 51 gedetineerden besmet met corona, dat aantal is stijgende.

Om de druk op het gevangeniswezen te beperken worden tijdelijk geen volwassen personen opgeroepen die de tenuitvoerlegging van hun straf op dit moment in vrijheid afwachten, de zogenaamde ‘zelfmelders’. Het betreft doorgaans veroordeelden met een gevangenisstraf van maximaal vier maanden.

Advertentie