In het laatste kwartaal van 2021 steeg het aantal juridische vacatures naar 4.645, een stijging van 47 procent ten opzichte van een jaar eerder en een groei van 16 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor 2021. Gevolg is dat de professionals die nu een overstap maken er flink in salaris op vooruit kunnen gaan. Met name bij junior en mid-level legal professionals is een salarissprong van minimaal tien procent inmiddels normaal, blijkt uit het onderzoek van Robert Walters. Volgens Joyce Toeset, manager legal division bij Robert Walters hebben bedrijven en organisaties die werken met een cao-structuur, zoals gemeenten en onderwijsinstellingen, daardoor nu het nakijken. ‘Zij kunnen niet meegaan in deze forse salarisstijgingen.’

Voor het eerst sinds eind 2019 ziet Toeset ook weer beweging ontstaan op de arbeidsmarkt voor senior legal professionals, onder meer vanwege de sterke economische groei. Toeset: ‘Bedrijven openen nieuwe hoofdkantoren in Nederland en start-ups worden scale-ups; uiteindelijk hebben deze bedrijven gewoon een Head of Legal nodig, en die halen ze weg bij andere organisaties.’ Sowieso is werken bij scale-ups iets wat juristen trekt, ziet Toeset. ‘Veel professionals vinden het leuk om die significante groei bij deze organisaties mee te maken.’

Groene bedrijven

Naast scale-ups constateerde Robert Walters eerder al dat veel legal professionals graag aan de slag gaan bij duurzame bedrijven.  ‘Maar ook oude industrieën worden steeds meer gedwongen om groener te worden, onder meer omdat pensioenfondsen en aandeelhouders dit vaker eisen. Vanuit juridisch perspectief is dit een interessante transitie. Voor ‘de oude garde’ van bedrijven ligt daar een kans voor het aantrekken van juridische professionals.’

Nog een opvallende trend is volgens Toeset dat veel legal professionals geïnteresseerd zijn in een functie binnen de farmaceutische industrie. ‘We hebben nog nooit zoveel gehoord over de farmacie, de gezondheidszorg, de medische wereld; dat maakt dat ook juristen bedrijven in deze sector als interessante en aantrekkelijke werkgevers zien.’

vacant_illu

Verliezen kantoren de slag om personeel?

Kantoren hebben moeite aan goede advocaten te komen. ‘De krapte is een logisch gevolg van de juridisering van de samenleving.’

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie