Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi was volgens het OM vanaf maart 2021 bezig met het organiseren van een uitbraakpoging uit de EBI in Vught. In zijn opdracht werkte Youssef Taghi tot aan zijn aanhouding op 8 oktober aan drie scenario’s om te ontsnappen, aldus het Openbaar Ministerie. Tijdens bezoeken aan de EBI maakte de advocaat daarvoor foto’s met zijn iPad van door Ridouan Taghi met de hand geschreven berichten in notitieblokjes. De twee neven werkten volgens het OM daarnaast aan acties tegen vier medewerkers van de justitiële inrichting. Volgens het OM was Youssef van alles op de hoogte, gaf hij berichten door en had hij een adviserende rol.

Voor de uitbraakpoging, ‘Plan Bios’ genoemd, was het idee om zwaarbewapende ‘Navy seals’ in te zetten, de communicatie en elektriciteit rond de EBI plat te leggen en de wegen met 1500 liter olie spekglad te maken om achtervolging te bemoeilijken. Dat was volgens Ridouan Taghi het belangrijkste plan, dat ‘moest lukken’. Hij vreesde dat hij anders ‘dood zou gaan of nooit meer daglicht zou zien.’

Misbruik

Het OM verdenkt Youssef Taghi verder van drugshandel en witwassen. Het OM zegt geschokt te zijn door het feit dat een advocaat ‘op zo’n brutale wijze misbruik maakte van zijn positie. Hij heeft op grove wijze misbruik van zijn privileges als advocaat en zijn rechten als geheimhouder gemaakt,’ aldus een van de officieren van justitie. ‘Het is zeer doordacht en doortrapt hoe dit is opgezet en uitgevoerd. Er blijkt een ontluisterend beeld uit de berichten.’ Nadat justitie zich realiseerde dat er maar één ‘onvoorstelbare methode was’ waarop Ridouan Taghi contact met de buitenwereld onderhield, namelijk via zijn neef, werden de twee geobserveerd.

Het OM zegt donderdag dat het onderzoek naar de inhoud van de berichten nog loopt. Er komen zeker vijftig namen naar voren. ‘Het is van belang om te weten over wie het gaat om te snappen waar de plannen over gingen. De communicatielijn is gestopt. Maar de uitvoering van de uitgezette plannen voor onder andere een ontsnapping of gijzeling niet.’

Verschoningsrecht

Youssef Taghi was donderdag zelf niet aanwezig. Volgens zijn advocaten Yassine Bouchikhi en Haroon Raza heeft dat te maken met schaamte. De advocaten hebben tien onderzoekswensen. Zo willen ze onder meer weten wat het protocol in de EBI is en vragen ze om een lijst van alle mensen die Taghi hebben bezocht in de EBI. Bouchikhi vraagt zich af of Youssef Taghi ‘hét doorgeefluik is geweest of slechts één van de kleine doorgeefluikjes’. De advocaat noemt de opsomming van het OM ‘selectief’, en verwijt het OM ‘te ver voor de muziek uit te lopen. Volgens mijn cliënt heeft niemand ooit gevaar gelopen. Hij heeft nooit een naam doorgegeven. Van niemand niet.’

Youssef Taghi heeft zich tot nu toe voornamelijk beroepen op zijn verschoningsrecht. Het OM vindt een verklaring van Youssef over de plannen op zijn plaats. ‘Helemaal omdat het gaat om communicatie met een zeer dreigend karakter. Youssef is vrij om te verklaren en kan zich niet meer beroepen op zijn geheimhoudingsplicht jegens zijn cliënt Ridouan Taghi nu hij zelf verdachte is. Als raadsman behoor je te weten waar de grenzen van je vak liggen. Dat zou hij zelf perfect kunnen beoordelen. Het feit dat hij hier niet is uit schaamte, betekent dat hij zich bewust is van het feit dat hij een grens is overgegaan.’ Advocaat Raza beaamde dat de advocaat de enige is die kan beoordelen of het verschoningsrecht van toepassing is.

Ernstige bezwaren

Raza vroeg donderdag om schorsing van de voorlopige hechtenis. Volgens hem moeten de berichten met ‘een flinke korrel zout’ worden genomen. Ook zegt de advocaat dat zijn cliënt wel degelijk op bepaalde vragen antwoord heeft gegeven. Raza drong er bij de rechtbank op aan zich op de feiten te richten en ver te blijven van interpretaties.’ Raza noemde als extra reden om de voorlopige hechtenis te schorsen dat Youssef Taghi vlak na zijn aanhouding vader is geworden van zijn jongste kind. ‘Men heeft het thuis heel erg zwaar. Kijk naar alternatieven voor de voorlopige hechtenis.’ Ook het feit dat Youssef Taghi zijn advocatenpraktijk wil afsluiten en overdragen is volgens Raza een extra praktische reden om de hechtenis te schorsen. ‘Er is een waarnemer, maar het gaat allemaal erg moeizaam.’

De rechtbank ging daar donderdag niet in mee. Volgens de rechter zijn er voldoende ernstige bezwaren en is er voldoende verdenking om Youssef Taghi langer vast te houden. Ook de verschillende onderzoekswensen van de verdediging werden door de rechtbank afgewezen.

De volgende pro formazittingen vinden plaats op 14 april en 6 juli. Het streven is om de zaak in het najaar inhoudelijk te behandelen.

FRANCISCA MEBIUS, Advocatenblad

Francisca Huijting-Mebius

Redacteur

Profile page
Advertentie