De NOvA vindt zo’n algeheel verbod vanwege een incident (de aanhouding van advocaat Youssef Taghi die zijn neef Ridouan Taghi bijstond) niet te rechtvaardigen. De speciale datastick kan gekoppeld worden aan een door de EBI ter beschikking gestelde DSJ-laptop. De datastick komt voor op de door DJI verstrekte lijst van toegestane usb-gegevensdragers en voldoet aan de door hen gestelde criteria, meldt de NOvA.

De NOvA heeft een audit op de DSJ-laptop van de EBI laten uitvoeren. De voorlopige conclusie is dat de gegevens die via de datastick op de laptop terechtkomen uit de laptop verdwijnen nadat de laptop is afgesloten én opnieuw is opgestart. ‘Het is dus van groot belang dat de beide handelingen op de laptop worden uitgevoerd vóórdat deze bij vertrek uit de EBI weer wordt ingeleverd.’

De NOvA benadrukt dat het om een tijdelijke oplossing gaat vanwege een disproportionele maatregel en zal met het ministerie van Justitie en Veiligheid en de directie van de EBI in gesprek blijven. Inzet van de NOvA daarbij is dat advocaten weer hun eigen laptop kunnen gebruiken bij hun bezoek aan cliënten in de EBI. De datastick wordt om niet aangeboden door de NOvA aan advocaten die op dit moment een cliënt in de EBI hebben.

sander-janssen-7191-002

Janssen: laptopverbod EBI maakt werk onmogelijk

Het verbod om een laptops mee naar binnen te nemen bij de EBI in Vught maakt het onmogelijk om adequate rechtsbijstand te verlenen.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie