Het bruto jaarsalaris van de bedrijfsjurist bedraagt gemiddeld 101.195 euro. Driekwart van de 417 deelnemers aan de enquête toont zich tevreden met de arbeidsvoorwaarden. Ruim de helft verdient tussen de 75.000 en 150.000 euro per jaar. Twee op de drie NGB-leden beschikt daarnaast over een bonusregeling.

De meeste deelnemers aan de enquête werkt 36 tot 40 uur per week, maar zeggen in de praktijk meer uren te maken. Bijna twee derde ervaart de werkdruk als hoog of zeer hoog.

Meedenker

Over de eigen positie binnen het bedrijf zijn de juristen over het algemeen tevreden. Twee derde voelt zich ‘helemaal vrij’ om het management advies te geven. Een derde zegt zich ‘redelijk vrij’ te voelen. De angst om fouten te maken speelt geen grote rol. Ruim een derde zegt daar nooit bang voor te zijn. Zestig procent is daar soms bang voor.

Ruim de helft wordt gezien als pragmatisch meedenker binnen de organisatie. Een derde voelt zich ‘trusted advisor’. De onderlinge verhouding met collega’s is over het algemeen goed.

Solliciteren

De meeste respondenten hebben dan ook niet de ambitie een andere functie te gaan vervullen. Bijna de helft van alle bedrijfsjuristen is afkomstig uit de advocatuur, maar bijna niemand heeft de wens daar naar terug te keren. Bijna een vijfde van de bedrijfsjuristen is overigens advocaat in dienstbetrekking. Wel verwacht een kwart van de NGB-leden het komend jaar bij een andere werkgever te solliciteren. Belangrijke overwegingen daarbij zijn de bedrijfscultuur en het salaris.

Belangrijkste vrijetijdsbestedingen van bedrijfsjuristen zijn sport, TV kijken, lezen, activiteiten met kinderen en koken. Als meest favoriete series worden genoemd Homeland, Peaky Blinders, Suits, The Crown en Game of Thrones.

KeesPijnappels_01

Kees Pijnappels

Hoofdredacteur

Profile page
Advertentie