Algemeen deken Robert Crince le Roy heeft maandagmiddag bij wijze van eresaluut een laatste fax verstuurd naar Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak. Een gewaardeerde kantoorgenoot wordt beloond met een welverdiende rust, aldus de deken.

Met ingang van 1 februari kunnen advocaten hun stukken niet meer per fax naar de gerechtelijke instanties sturen. De machine wordt vervangen door een beveiligd e-mailplatform, verzorgd door het Amsterdamse bedrijf Zivver. Advocaten kunnen eventueel ook kiezen voor een andere aanbieder.

In zijn afscheidsfax wijst Crince le Roy erop dat de fax bij zijn komst in de vorige eeuw met wantrouwen werd begroet, uit vrees voor de negatieve gevolgen vanwege zijn snelheid. Die vrees bleek ongegrond. Decennialang was hij de spil in de communicatie en bracht hij veelal het verlossend woord. ‘Na zijn overwinning op de postbesteller, heeft hij moedig gestreden tegen modernismen zoals de computer, de mobiele telefoon en – uiteindelijk Veilig Mailen. Aan die strijd komt nu een einde.’

Om het afscheid van de fax te verzachten kunnen advocaten tot 1 maart gratis gebruik maken van Zivver. Toch is niet iedereen blij met de nieuwe, verplichte communicatiemethode. Het Tilburgse kantoor De Voort noemt de afschaffing van de fax ondoordacht en in strijd met de wet.

Advertentie