WeLegal vraagt de 550 leden elk half jaar hoe de vlag er bijhangt. Het optimisme was aan het begin van het jaar nog nooit zo hoog, blijkt uit de jongste peiling. De zogeheten WeLegal Index noteerde een recordstand van 76 punten, hetgeen betekent dat 76 procent van alle zelfstandige advocaten en juristen is volgeboekt en geen ruimte heeft om extra werk aan te nemen. Bijna alle 220 respondenten verwachten dat de marktomstandigheden de komende tijd gunstig blijven. Vier op de tien denken zelfs dat de markt voor hun diensten nog beter wordt.

Dat vertaalt zich ook in hogere tarieven. Het gemiddelde uurtarief voor interim-opdrachten steeg dit jaar met vijf euro naar 131,51 euro. Voor advieswerk betalen opdrachtgevers gemiddeld 184 euro per uur. Bij interim opdrachten wordt afgerekend op basis van de uren die de jurist beschikbaar is voor de opdrachtgever. Doorgaans wordt 8 uur per dag in rekening gebracht. Bij advieswerk (inclusief het voeren van procedures) brengt de advocaat of jurist alleen de tijd in rekening brengen die effectief aan de zaak wordt besteed. In de gemiddelde adviespraktijk wordt per dag gemiddeld 4,5 à 5,5 uur declarabel gewerkt.

 

Advertentie