Tijdens een pro forma zitting woensdag in Amsterdam wees advocaat Gerald Roethof, raadsman van Moreno B., erop dat de vermoorde Derk Wiersum een goede bekende was bij Amsterdamse togadragers en dat het hof de schijn moet voorkomen bevooroordeeld te zijn. Ook Jacques Taekema, die Giërmo B. verdedigt, zei het Amsterdamse hof zichzelf moet afvragen of het wel goed is om de zaak te behandelen.

Volgens de advocaat-generaal is er geen reden de zaak elders onder te brengen. Hij stelde dat de verdediging in eerste aanleg, ook in Amsterdam, de rechters had moeten wraken. Door dat niet te doen heeft ze impliciet te kennen gegeven dat er geen sprake was van partijdigheid, aldus het OM. Het hof maakt zijn beslissing kenbaar op vrijdag 18 februari.

Woensdag ontstond enige ophef omdat het hof de aanwezige tekenaars vroeg de verdachten niet herkenbaar in beeld te brengen. Bij sommige zaken is het niet ongewoon dat de tekenaars gevraagd wordt de zittende magistraten herkenbaar af te beelden, met het oog op hun veiligheid. Een dergelijk verzoek gold tot dusver niet de verdachten. Rechtbankverslaggeefster Saskia Belleman meldde op Twitter dat De Telegraaf het verzoek naast zich neer zou leggen.

 

Condoleance Derk Wiersum breed 2

Verdediging Wiersum-zaak vraagt om ander gerechtshof

De verdachten van de moord op advocaat Derk Wiersum willen dat een ander gerechtshof hun strafzaak in hoger beroep behandelt.

Derk Wiersum
Advertentie