Lawyers for Lawyers (L4L) ondersteunt advocaten over de hele wereld die vanwege hun werk moeilijkheden ondervinden en risico lopen. Het Advocatenblad besteedt in elk magazine aandacht aan het werk van L4L.

‘Onafhankelijke rechtspraak is een dragende pijler van democratie’, stelt Ferrier. ‘Een vrije en onafhankelijk advocatuur is daarvan een wezenlijk onderdeel. Met deze dappere laureaten vestigen we hierop de aandacht. Daarbij denken we met groot respect aan Derk Wiersum die in de uitoefening van zijn beroep werd vermoord.’

L4L-directeur Sophie de Graaf noemt het een ‘ongelofelijke eer’ om de Geuzenpenning te krijgen. ‘Het onderstreept vooral het fundamentele belang van het werk van de moedige advocaten om wie het gaat. Zij verdienen ons aller steun. Dat is belangrijker dan ooit, in een tijd dat de rechtsstaat alom onder druk staat.’

Verzetsstrijders

De stichting Geuzenpenning is opgericht door voormalige Nederlandse verzetsstrijders die actief waren in de Tweede Wereldoorlog. De Geuzenpenning, die sinds 1987 jaarlijks wordt toegekend, is bedoeld om hedendaagse vrijheidsstrijders en mensenrechtenactivisten eer te bewijzen en te steunen.
De penning is eerder toegekend aan de Tunesische mensenrechtenadvocaat Radhia Nasraoui (2013), Alice Nkom en Michel Togué (2017), twee advocaten in Kameroen die zich inzetten voor gearresteerde homo’s en lesbiennes, en aan organisaties zoals Free Press Unlimited (2015) en Girls Not Brides (2018).
Vorig jaar ging de penning naar Malgorzata Gersdorf, de voormalige voorzitter van het Poolse Hooggerechtshof. Omdat ze toen door corona niet naar Nederland kon komen, neemt ze de penning dit jaar alsnog in ontvangst. Dat gebeurt op maandag 14 maart in de Grote Kerk van Vlaardingen. Die dag krijgt ook L4L de Geuzenpenning.

Advertentie