Onder meer de leden van het MH17-rechtsbijstandsteam, die in het verleden met Oekraïense advocaten hebben samengewerkt, delen de volgens hen indrukwekkende oproep. ‘Wij, advocaten in Nederland, richten ons tot de advocaten van de Russische Federatie. Oekraïne is een onafhankelijke en soevereine staat, de territoriale integriteit van Oekraïne wordt gegarandeerd door het internationaal recht. Alleen het Oekraïense volk kan beslissingen nemen over het binnenlands en buitenlands beleid van hun staat.’

‘Elke advocaat in de Russische Federatie en Wit-Rusland die nu zwijgt, steunt deze oorlog,’ gaat de brief verder. ‘Ieder van jullie die een oogje dichtknijpt voor de Russische invasie van Oekraïne, bevordert daden van agressie en moedigt het extreem agressieve beleid van het Kremlin aan. Het internationaal recht verbiedt militaire agressie en garandeert de onafhankelijkheid, soevereiniteit en territoriale integriteit van staten, en elke advocaat in de Russische Federatie en Wit-Rusland zou dit moeten weten.’

Gratis rechtsbijstand

De brief richt zich specifiek tot Russische advocaten: ‘President Poetin beweert dat het Russische volk hem steunt. Het is enorm belangrijk hem te laten zien dat dit niet het geval is. Wij vragen deze brief te verspreiden onder de juridische gemeenschap van de Russische Federatie en deze publiekelijk steunen. U bent de elite van de Russische samenleving, die de toekomst van uw land bepaalt.’ Ook wordt aan de Russische advocaten gevraagd gratis rechtsbijstand te verlenen aan ‘alle personen die worden vastgehouden vanwege protesten tegen de oorlog in Oekraïne’.

Verder worden collega’s in binnen- en buitenland en internationale juridische verenigingen, organisaties en onderwijsinstellingen aangesproken om ‘elke samenwerking met advocaten en juridische verenigingen van de Russische Federatie per direct te staken. Tot de oorlog in Oekraïne volledig is beëindigd’. In de brief worden alle advocaten en juridische verenigingen gevraagd om de oproep te steunen. ‘Samen is onze stem sterker. Dit is het moment om te verenigen. Niet alleen het leven van onze Oekraïense collega’s, en Oekraïense burgers staan op het spel, maar ook de toekomst van Oekraïne en Europa.’

Zuidas

Ook op andere manieren laten Nederlandse advocaten van zich horen op sociale media. Zo laat Jan Padberg, managing partner bij HVG Law, weten bij de demonstratie voor vrede in Oekraïne op de Dam te zijn geweest. ‘Als “Zuidas” advocaat worstel ik al een aantal dagen met de vraag welke bijdrage wij als Zuidas-advocaten kunnen leveren aan het stoppen van deze waanzin,’ schrijft hij.

‘Het is een gegeven dat de Zuidas een dikke boterham verdient aan het adviseren van de de Russische staat, Russische staatsbedrijven en allerlei Russische oligarchen die het foute regime in Moskou in het zadel houden en aldus het mede financieren van de staatskas van Poetin. Ik doe een dringende oproep aan de advocatuur, notariaat en overige zakelijk dienstverleners om per direct hun werkzaamheden te staken voor die cliënten die direct dan wel indirect zijn verbonden met de Russische staat. Tijd voor een opportunistische insteek is echt voorbij! Wat doe jij?’

Houthoff

Een van de kantoren die optreedt namens de Russische Federatie is het Rotterdamse Houthoff, dat ook een kantoor in Amsterdam heeft. Naar verluidt vertegenwoordigt Houthoff Rusland in een aantal arbitragezaken die zijn aangespannen door Oekraïense investeerders na de Russische bezetting van de Krim in 2014. Ook trad Houthoff op namens Rusland in een recente zaak over de eigendomsrechten van museaal Krim-goud.
Een woordvoerder van Houthoff wil niet antwoorden op de vraag of Houthoff van zins is de banden met Russische cliënten te verbreken. Wij doen nooit uitspraken over onze cliënten, in dit geval evenmin, luidt zijn reactie.

FRANCISCA MEBIUS, Advocatenblad

Francisca Huijting-Mebius

Redacteur

Profile page
Advertentie