Houthoff overweegt om de banden met Russische cliënten te doorsnijden. In een verklaring zegt het advocatenkantoor te onderzoeken ‘welke mogelijkheden bestaan om onze relatie met bepaalde cliënten te herzien’.

Houthoff reageert daarmee op de toenemende druk op advocatenkantoren niet langer cliënten gelieerd aan de Russische Federatie bij te staan. Houthoff, waarvan bekend is dat het diverse Russische cliënten vertegenwoordigt, laat weten zeer geschokt te zijn door de situatie in Oekraïne. ‘De oorlog in Oekraïne veroordelen wij als een schending van internationaal recht en mensenrechten.’

Dinsdag verklaarde een woordvoerder van het kantoor zich niet uit te willen laten over de relatie met cliënten. Die houding is inmiddels verandert, blijkt uit de verklaring van woensdag. ‘Wij onderzoeken op dit moment binnen het raam van onze beroepsmatige en contractuele verplichtingen welke mogelijkheden bestaan om onze relatie met bepaalde cliënten te herzien. Uiteraard zijn wij gebonden aan de voor advocaten geldende beroeps- en gedragsregels. Deze brengen met zich mee dat ook in geval van herziening advocaten onder omstandigheden verplicht zijn om hun cliënten in lopende zaken terzijde te blijven staan.’

Houthoff is de Nederlandse huisadvocaat van de Russische Federatie. Naar verluidt vertegenwoordigt Houthoff Rusland in een aantal arbitragezaken die zijn aangespannen door Oekraïense investeerders na de Russische bezetting van de Krim in 2014. Ook trad Houthoff op namens Rusland in een recente zaak over de eigendomsrechten van museaal Krim-goud.

Advertentie