De NOvA wil steun gaan bieden aan de  leden van de balie in Oekraïne. Ook de juridische bijstand aan Oekraïense vluchtelingen heeft de uitdrukkelijke aandacht, stelt de orde in een verklaring. 
Algemeen deken Robert Crince le Roy en AR-lid Jeroen Soeteman spraken dinsdag via Zoom met de waarnemend deken van de balie van Oekraïne. ‘Dat was een indringend gesprek, waarin wij ons medeleven hebben betuigd en gevraagd hebben hoe het gaat en besproken wat wij kunnen doen’, aldus de deken.

Crince le Roy zegt in gesprek te gaan met de Nederlandse balie om te bezien hoe de advocatuur steun kan bieden aan slachtoffers van het oorlogsgeweld, in het bijzonder de 70.000 Oekraïense vakgenoten. ‘Ook de opvang van vluchtelingen en het faciliteren van de nodige juridische bijstand aan hen heeft de uitdrukkelijke aandacht van de NOvA.’

Samen met ruim 40 Europese balies heeft de NOvA vanuit de CCBE en de IBA een scherpe veroordeling uitgesproken over de invasie door Rusland van Oekraïne, die de soevereiniteit van Oekraïne schendt en waarmee Rusland de rule of law met voeten treedt.

Advertentie