Een collectief van twintig grote Nederlandse advocatenkantoren roept vakgenoten op dienstverlening aan Russische partijen te weigeren. De kantoren zeggen te willen voorkomen dat de belangen worden behartigd van degenen die de oorlog tegen Oekraïne faciliteren.

In een gezamenlijke verklaring stellen de kantoren dat het nu tijd is om kleur te bekennen en gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen, onder het motto ‘stand firm’.

‘Wij kunnen niet zwijgzaam toekijken of de blik afwenden en doorwerken. Zakelijke dienstverleners in Nederland en Europa dragen daarin ook een verantwoordelijkheid’, aldus de kantoren in hun verklaring. ‘Wij hebben een eed gezworen bij aanvaarding van ons ambt. Wij beloofden plechtig geen zaken te behandelen of belangen te verdedigen die wij in gemoede niet rechtvaardig achten. In tijden van crisis en oorlog dienen wij daarin nog strenger ons morele kompas te volgen en dienovereenkomstig te handelen.’

Het collectief van twintig doet een beroep op alle advocatenkantoren in Nederland om hun verklaring te steunen. Iedere transactie die mogelijk het oogmerk heeft de belangen veilig te stellen van de Russische president, de Russische staat, Russische (staats-)bedrijven of de Russische elite voor zover zij niet openlijk stelling nemen tegen de inval in Oekraïne, dient te worden geweigerd. ‘Wij zullen niet de belangen behartigen van degenen die (indirect) de oorlog tegen Oekraïne faciliteren. Dat begint met het respecteren van de sancties tegen Rusland die in Europees verband zijn afgekondigd.’

De twintig kantoren zijn: BarentsKrans, Bird & Bird Nederland, Boels Zanders, Brinkhof, Cleerdin & Hamer, CMS Nederland, Dirkzwager, DVDW, Florent, Kennedy Van der Laan, KienhuisHoving, La Gro Geelkerken, LXA Advocaten, Nysingh, Ploum, Stek, Trip , Van Benthem & Keulen, Van Diepen Van der Kroef en Wijn & Stael.

MH17

De advocaten van de Russische MH17-verdachte Oleg Poelatov blijven hun verdediging voortzetten. Boudewijn van Eijck en Sabine ten Doesschate van het Haagse kantoor Sjöcrona van Stigt zeggen dat het juist in tijden als deze nodig is de principes van een democratische rechtsstaat overeind te blijven en dat elke verdachte toegang tot rechtsbijstand moet hebben. Komende maandag gaat het MH17-proces verder. Het woord is dan aan de verdediging.

Houthoff

Grote kantoren als Houthoff nemen afstand van Russische cliënten

Houthoff en andere grote kantoren hebben besloten hun relatie met de Russische Federatie en gelieerde personen en bedrijven te beëindigen.

Oekraine

Advocaten roepen Russische collega’s op te protesteren

Oekraïense advocaten roepen Russische advocaten op in het openbaar hun mening te geven en te protesteren tegen de oorlog in Oekraïne.

Advertentie