Houthoff heeft besloten zijn relatie met de Russische Federatie en gelieerde personen en bedrijven te beëindigen. Houthoff zal ook geen nieuwe zaken van deze partijen aannemen, aldus een bekendmaking van het advocatenkantoor donderdagochtend. Ook andere grote kantoren boycotten Russische cliënten.

Daarmee geeft Houthoff, dat geldt als de huisadvocaat van de Russische Federatie in Nederland, toe aan de toenemende druk om afstand te nemen van Russische cliënten. Woensdag zei het kantoor de relaties te gaan herzien. Dezelfde dag maakte de NOvA bekend de Oekraïense balie te gaan steunen. Eerder riep de Amsterdamse deken op tot verhoogde waakzaamheid jegens cliënten die sancties willen omzeilen.

Volgens Houthoff stellen de beroepsregels voor advocaten strenge eisen aan het nemen van hun besluit, ook als de omstandigheden zo ernstig zijn als nu in Oekraïne. ‘Houthoff zal ook bij de uitvoering van dit besluit de zorgvuldigheid in acht moeten nemen die van een advocaat wordt geëist. Aan deze zorgplicht wordt in overleg met de Amsterdamse Deken van de Orde van Advocaten invulling gegeven.’

NautaDutilh

Ook NautaDutilh laat weten geen zaken meer te accepteren voor ‘aan het Kremlin gelieerde partijen of klanten die aan het Kremlin zijn verbonden’. Het kantoor onderneemt stappen om opdrachten te beëindigen of op te schorten ‘met inachtneming van onze professionele en wettelijke verantwoordelijkheden’.

Allen & Overy

Allen & Overy doet hetzelfde. Het kantoor zegt regeringen over de hele wereld in hun reactie op deze zinloze invasie te steunen en de acties van Rusland te veroordelen. ‘Onze Rusland-gerelateerde portefeuille wordt herzien en als gevolg daarvan zullen we nieuwe opdrachten weigeren en stoppen met al het aan Rusland-gerelateerde werk dat indruist tegen onze waarden. Uiteraard zullen we de geldende sancties en regels naleven.’

Norton Rose Fulbright schrijft in een verklaring hun activiteiten in Rusland te beëindigen en zegt het kantoor in Moskou zo snel mogelijk te sluiten. ‘Het welzijn van onze medewerkers in de regio staat voorop. We danken onze vijftig collega’s in Moskou voor hun trouwe dienst en zullen hen bij deze overgang ondersteunen.’ Het kantoor schrijft verder dat de winst van huidige zaken die niet kunnen worden beëindigd wordt gedoneerd aan ‘geschikte humanitaire en liefdadige doelen’.

De Brauw

‘s Lands grootste kantoor De Brauw Blackstone Westbroek verklaart geen cliëntrelaties te hebben met de Russische staat, Russische staatsbedrijven of personen verbonden met het Russische regime. ‘Wij leven de sancties uiteraard nauwgezet na. Daarnaast verrichten wij geen werk en zullen wij geen werk verrichten dat gerelateerd is aan Rusland en dat niet met onze kernwaarden kan worden verenigd.’

Ook Loyens & Loeff zegt niet op te treden voor de Russissche staat of daarmee nauw verwante personen. ‘Wij volgen de situatie in Oekraïne nauwgezet en passen ons beleid daarop doorlopend aan. In het algemeen treden we niet op voor cliënten waar ons werk in conflict komt met de door Loyens & Loeff gehanteerde normen en waarden.’

Stibbe

Stibbe laat weten dat het kantoor al jaren terughoudend is met het doen van werk voor Russische cliënten. ‘Wij hebben op dit moment ook geen zaken lopen voor Russische cliënten. Wij houden ons strikt aan wet en regelgeving, waaronder ook de afgekondigde sancties.’ Op LinkedIn noemt Stibbe de invasie van Oekraïne een grove schending van de beginselen van het internationaal recht. ‘We leven mee met het Oekraïense volk en met al degenen die familie, vrienden of collega’s in Oekraïne hebben.’

Het Amsterdamse Hoyng Rokh Monegier maakte dit weekend bekend niet langer de Russische staat te vertegenwoordigen. Het Amsterdamse IE-kantoor stond Rusland bij in de strijd om het eigendom van een aantal wodkamerken. Advocaat Joris van Manen verdedigde de Russische staatsonderneming FKP Sojuzplodoimport in een al twintig jaar durend merkgeschil zaak tegen de Russische tycoon Joeri Sjefler. Deze had de rechten op de wodkamerken verworven na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, volgens Rusland op illegale wijze. Na vragen van NRC liet Van Manen weten met de zaak te stoppen.

Dit artikel is geüpdatet op 7 maart 2022. 

 

banner-gf39c9bcd7_1920

Twintig kantoren vormen collectief tegen Russische cliënten

Een collectief van twintig grote Nederlandse advocatenkantoren roept vakgenoten op dienstverlening aan Russische partijen te weigeren.

Advertentie