Mustapha M. werd maandag samen met drie andere verdachten in Brabant aangehouden. De verdachten werden donderdag voorgeleid. Ook de andere drie verdachten blijven vastzitten. Op de zitting donderdag is bepaald dat het strafdossier verder zal worden behandeld door de rechtbank in Rotterdam of die in Den Bosch. Mustapha M. werkt als advocaat regelmatig in de Bredase rechtbank en is daar dus een bekende. Het OM in Breda blijft de vervolging doen. Wat de precieze verdenking tegen M. is is nog onduidelijk.

Vorig voorjaar werd al duidelijk dat politie en Openbaar Ministerie op zoek waren naar de advocaat en zijn broer vanwege een onderzoek naar grootschalige, georganiseerde handel in cocaïne en witwassen. Toenmalig deken van de orde van advocaten Zeeland-West-Brabant Lex Lensink wilde de strafpleiter destijds meteen schorsen, maar de Raad van Discipline in Den Bosch ging hier niet in mee. Volgens de raad kon toen niet of onvoldoende worden vastgesteld dat er sprake was van ernstige vermoedens van strafbaar handelen van de advocaat.

Waarnemend deken van de orde van advocaten Zeeland-West-Brabant Jan Sneep wil donderdag desgevraagd nog geen inhoudelijke mededelingen doen over de zaak. Hij kan ook niet zeggen of er een nieuw verzoek tot schorsing op grond van artikel 60ab Advocatenwet komt. ‘Wij zullen doen wat nodig is.’

Verdachte M. is een advocaat-stagiair en moet zijn opleiding nog afronden. Hij werd begin 2019 beëdigd en staat sinds juni vorig jaar in Breda ingeschreven met een eigen advocatenkantoor.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie