Het minimumtarief voor tolken die werken voor de Rijksoverheid, gaat omhoog van 43,98 euro per uur naar 55 euro per uur, heeft minister Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid besloten.

De tolken verzetten zich al enkele jaren tegen een stelselherziening die door het vorige kabinet in gang is gezet, omdat hun tarieven onder druk zijn komen te staan. Met de verhoging, die volgens plan ingaat op 1 januari 2023, komt Yeşilgöz tegemoet aan de kritiek. Ze noemt de tolken een onmisbare schakel in veel juridische processen van de overheid. ‘In strafzaken hebben we het hier over een cruciale rol, die al bij een politieverhoor kan beginnen als een verdachte de Nederlandse taal onvoldoende machtig is tot in de rechtszaal. Het is dan ook van groot belang dat een professionele markt van tolkdienstverlening zich kan ontwikkelen met redelijke vergoedingen’, aldus de minister.

Ondanks de beloofde verhoging reageren tolken bepaald niet enthousiast op het besluit van Yeşilgöz. Weliswaar wordt het uurtarief verhoogd, maar de voorrijkosten vervallen. Korte opdrachten, zoals die zich vaak in de rechtbank voordoen, worden straks per saldo slechter beloond. De Orde van Registertolken en -vertalers overweegt begin mei enige tijd geen overheidsopdrachten te doen uit protest tegen de nieuwe regeling.

Advertentie