Bij de tweede pro-formazitting in de strafzaak tegen voormalig advocaat Youssef Taghi presenteerde het OM een ‘visualisatie’ om de ‘heimelijkheid en de doortrapte manier van handelen’ tussen de verdachte en zijn neef Ridouan Taghi inzichtelijk te maken. De rechtbank en de verdediging waren hierover pas een dag van tevoren ingelicht en beschikten niet over het onderliggende materiaal. De rechtbank beval het OM om de ruwe beelden toe te voegen aan het strafdossier. De zaak is een week aangehouden.

De visualisatie is een montage van beelden uit de advocatenkamer van de EBI, een tijdlijn van het opsporingsonderzoek en screenshots van appberichten. Een professionele vrouwelijke voice-over geeft een toelichting, het geheel is grotendeels ondertiteld. Aan het begin van de zitting maakt de verdediging bezwaar tegen de vertoning van deze visualisatie. De rechter schorst de zitting maar besluit dat het OM met deze verrassingsactie weliswaar niet ‘de koninklijke weg’ heeft bewandeld, maar laat de vertoning toch toe.

Op de beelden is te zien is hoe Youssef T. aantekeningen maakt in een notitieboekje en dat tegen het glas houdt. Neef Ridouan reageert door ook in een notitieboekje te schrijven. Youssef fotografeert de aantekeningen van zijn neef met een iPad, waarop ook foto’s van berichten aan zijn neef zijn te zien.

Geheimhouderstelefoon

Het onderzoek (26Mandel) werd in februari vorig jaar gestart, nadat uit onderschepte SKY-berichten was gebleken dat Ridouan Taghi nog steeds contact had met de buitenwereld. De sporen leidden naar zijn neef, advocaat Youssef T. Die had zich in december 2020 bij de EBI gemeld als Ridouan’s advocaat. In eerste instantie kreeg hij geen toegang, omdat op dat moment een dekenonderzoek tegen hem liep wegens misbruik van zijn geheimhouderstelefoon.

In maart 2020 kreeg T. alsnog toegang tot de EBI. In de periode tussen maart 2020 en zijn arrestatie op 8 oktober 2021 zou hij zijn neef 98 keer bezoeken of bellen, aldus het OM. De bezoeken duurden tussen de twee en vier uur.

Uit de visualisatie van de onderschepte communicatie blijkt volgens het OM dat Youssef en zijn neef drie mogelijke scenario’s voor een ontsnapping bespreken. Het eerste is een uitbraak uit de gevangenis zelf, waarbij volgens Ridouan de ‘elektriciteit plat moet.’ Het tweede scenario is een aanslag op de streng beveiligde Bunker in Amsterdam. Het derde behelst een gijzeling van vier personeelsleden van de EBI.

Montage

In het filmpje is te zien hoe voorzichtig het OM met de geheimhoudersproblematiek heeft willen omgaan. Aanvankelijk kreeg de recherche alleen toestemming om geluidsopnames te maken. Toen daarop slechts ‘geritsel en gekras op papier’ was te horen gaf de rechtercommissaris toestemming om een camera te plaatsen. In totaal werden negen gesprekken tussen de neven opgenomen.

De visualisatie duurt ongeveer twintig minuten. Op slechts een deel ervan zijn verdachte handelingen te zien. Dit is meteen het bezwaar van de verdediging tegen de vertoning van het filmpje. ‘Het is een montage, we kunnen niet zien of er ook ontlastend materiaal inzit.’

Koninklijke weg

Maar het OM voelt er niets voor om het ruwe materiaal al vrij te geven. Volgens de officier van justitie is dat nergens voor nodig, ‘de verdachte was immers overal bij.’ Bovendien moet er volgens het OM nog een ‘interpretatieslag’ overheen, omdat het ruwe materiaal ‘ontzettend lastig is om te snappen en te lezen.’

Deze opmerking schoot zowel de verdediging, als de rechter in het verkeerde keelgat. ‘Wij kunnen dat materiaal prima zelf bekijken, met onze ogen en oren is echt niks mis,’ brieste advocaat Yassine Bouchikhi.

De rechter, die eerder al opmerkte dat het OM niet de ‘koninklijke weg’ had bewandeld door de visualisatie pas een dag van tevoren aan te kondigen, beval het OM om de beelden toe te voegen aan het strafdossier en houdt de zaak aan tot maandag 25 april. Youssef Taghi blijft tot die tijd in voorarrest.

Kantoor Youssef Taghi

Youssef Taghi liet zich door de deken niet stoppen

Advocaat Youssef Taghi is gearresteerd omdat hij maandenlang boodschapper zou zijn geweest van zijn neef Ridouan. Hoe verliep het toezicht?

tat1

Tatiana Scheltema

Freelance journalist

Profile page
Advertentie